Déhora is ISO 27001 gecertificeerd

Code rood: het aantal banen in de zorg groeit, maar voor veel functies is nog maar nauwelijks iemand te vinden. Dit jaar worden er zo’n 130.000 vacatures verwacht. Wie er nog op zoek was naar een treffende omschrijving voor het woord ‘personeelstekort’ kan eindelijk opgelucht ademhalen. De oorzaken voor het tekort liggen onder andere in de vergrijzing en de bijbehorende uitstroom van personeel, maar er is ook veel meer vraag naar specialistische zorg. De grote vraag is natuurlijk hoe dit tekort getackeld kan worden?

Beter plannen?

Laten we maar meteen heel eerlijk tegen elkaar zijn: een chronisch tekort aan personeel kun je niet oplossen door beter of anders te gaan plannen. Een tekort is een tekort. Het is wel zo dat een goede planning kan helpen en erg belangrijk is. Als je een goed beeld kunt creëren van je tekort en weet waar dat tekort precies zit, ben je in ieder geval al een flinke stap verder dan degene die alleen maar weet te constateren dat er ergens een tekort is. Met een goed beeld van de capaciteit die wel beschikbaar is, heb je een belangrijke bouwsteen in de hand om toe te werken naar het zo goed mogelijk benutten van die beschikbare capaciteit. Ondanks het tekort.

De trend van de laatste jaren om zorgpersoneel steeds meer te belasten met allerlei niet-zorggerelateerde taken, heeft ook niet echt geholpen. Eigenlijk vererger je zo het tekort, omdat de zorgmedewerkers die er wel zijn een deel van hun tijd moeten spenderen aan andere zaken dan het verlenen van zorg.

Plannen is een vak

Bij Déhora zijn we ervan overtuigd dat plannen een vak is. Een vak dat in grote mate de resultaten van organisaties bepaalt. Terwijl finance, HR en operations bijna altijd wel een plaats hebben in de directiestructuur van organisaties, hoor je eigenlijk nooit van een directeur planning of een Chief Planning Officer (CPO). En dat is jammer, want als planning binnen een organisatie de plaats en aandacht krijgt die het verdient, worden organisaties daar –ook financieel– alleen maar beter van.

Juist nu, met alle uitdagingen in de zorgsector, is het misschien wel meer dan ooit de tijd voor organisaties om –al dan niet tijdelijk– mensen met verstand van zaken integraal verantwoordelijk te maken voor de planning. Nogmaals, een chronisch tekort los je daar zeker niet mee op, maar het biedt wel perspectief om mooie stappen te zetten. Déhora heeft daar legio praktijkvoorbeelden van. Ook in de zorg. Wij helpen ook u graag verder met uw planningsvraagstukken.

PLAN! Zorg

In dit kader organiseren wij dan ook, elk jaar en door het hele land, PLAN! Zorg evenementen. Tijdens PLAN! Zorg zoomen wij samen met planprofessionals, afkomstig uit verschillende lagen en bedrijven in de zorg, in op huidige en toekomstige vraagstukken. Op 5 april en 17 mei staan de volgende PLAN! Zorg bijeenkomsten op de planning, wil jij deze graag bijwonen? Aanmelden kan hier!

Mogelijk ook interessant voor u

Dilemma: goede zorg versus gezondheid medewerkers
Dilemma: goede zorg versus gezondheid medewerkers

De vraag naar zorg groeit en cliënten en patiënten moeten geholpen worden. Aan de andere kant is het moeilijk om het personeel te laten meegroeien met de vraag. Wat kun je als organisatie zelf doen?

interim extra capaciteit
Extra handen nodig binnen uw planorganisatie?

Ook managers van planningsafdelingen maken uiteraard een jaarplan en jaarplanning. Op iedere planningsafdeling zijn er verbeterplannen die extra werk met zich meebrengen in een vaak al hectische dagelijkse praktijk. Hoe plant de manager zijn of haar eigen fluctuerende werkaanbod?