Déhora is ISO 27001 gecertificeerd

Met de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) wil het kabinet de balans op de arbeidsmarkt verbeteren. Per 1 januari 2020 gelden er dan ook allerlei nieuwe regels die invloed zullen hebben op het speelveld van de personele inzet. Grijpt u deze kans om een positieve impuls te geven aan uw workforce planning? 

Wat verandert er precies?

1. Vast wordt minder vast

Het wordt aantrekkelijker om werknemers in vaste dienst te nemen. Zo wordt bijvoorbeeld de proeftijd verlengd. Ook de opeenvolging van tijdelijke contracten (de ketenregeling) wordt weer verruimd naar drie aansluitende tijdelijke contracten in drie jaar i.p.v. twee jaar. Daarnaast komt er een ontslagmogelijkheid bij, waarmee meerdere kleine punten samen al een valide grond kunnen vormen voor ontslag. Tot slot wordt de hogere opbouw van de transitievergoeding in lange dienstverbanden geschrapt.

2. Flexibel wordt minder flexibel

Werkgevers moeten aan werknemers met een nulurencontract of min-max contract jaarlijks een contract bieden met vaste uren. De uren zijn gebaseerd op de gemiddelde gewerkte arbeidsduur van de afgelopen 12 maanden. Verder moeten medewerkers minimaal 4 dagen van tevoren worden benaderd voor een dienst. Zij hoeven niet meer permanent beschikbaar te zijn als oproepkracht. Ook moeten deze medewerkers worden doorbetaald als de dienst wordt ingetrokken binnen deze vier dagen. Kortom, de regels van vaste werknemers gelden in veel gevallen ook voor de payroll-werknemers.

3. En flexibel wordt ook duurder

Voor medewerkers met een tijdelijk dienstverband moet u als werkgever voortaan meer WW-premie afdragen. De kosten voor uitzendbureaus stijgen enorm en dat zult u merken aan de tarieven.

Gevolgen voor uw inzetplanning

Deze veranderingen hebben uiteraard invloed op het gehele planningsproces van uw personele inzet. Oproepen voor inzet moeten elektronisch worden gedaan. Maar ook het planningsproces moet worden gericht op 4 dagen voor uitvoering. Werkgevers zullen dus nieuwe keuzes moeten maken over het roosteren, de interne flex, de volgorde van inplannen en het inzetten van uitzendkrachten.

Repareren of renoveren?

Het aanpakken van alle punten uit de wet leidt tot veel kleine reparaties en bijstellingen. Dit is echter ook het juiste moment om een verdergaande aanpak te overwegen en opnieuw te kijken naar uw gehele inzetflexibiliteit, u moet immers hoe dan ook aan de slag!

Meer weten?

Wilt u weten over hoe u uw personeelsplanning kunt aanpassen aan de nieuwe wet? Of bent u juist benieuwd naar het benutten van dit moment voor een verdere optimalisatie? De specialisten van Déhora ondersteunen u graag bij deze vraagstukken. Voor eventuele vragen of het inplannen van een vrijblijvend gesprek kunt u een e-mail sturen naar info@dehora.nl of u kunt ons telefonisch bereiken via +31 (0) 20 404 40 42.

Mogelijk ook iets voor u:

Outsourcing-van-de-planning-uitkomst-voor-uw-organisatie
Outsourcing van de planning; uitkomst voor uw organisatie?

Het besef dat plannen veel verder gaat dan alleen “een rooster maken”, komt de laatste jaren steeds meer. Sommige organisaties kiezen ervoor om de planningstaken zelf uit te voeren. Maar wanneer biedt outsourcing van de planning uitkomst voor uw organisatie en wat zijn de voordelen? Wij geven u hier graag antwoord op.

gezonde-ploegendienst-medewerkers
4 tips voor gezondere ploegendienst medewerkers

Ongeveer een op de vijf medewerkers in Nederland werkt in onregelmatige diensten of nachtdiensten. Behoren uw medewerkers tot deze groep? Dan bent u er vast mee bekend dat dit soort diensten niet alleen fysieke, maar ook mentale en sociale gevolgen met zich meebrengt. Gezonde ploegendienst medewerkers zijn waardevol voor iedere organisatie. Lees hier 4 tips voor vitale ploegendienst medewerkers.