Déhora is ISO 27001 gecertificeerd

Een goede planning brengt meer rust en biedt overzicht voor het nieuwe jaar

planning overzicht

Een nieuw jaar en een nieuwe begroting. Nieuwe kansen om het beter te doen. Maar beginnen we dan ook goed met onze personeelsplanning? Of maken we daarmee een valse start en lopen we aan het begin van het jaar al uit het lood?

Het nieuwe jaar goed moment voor reflectie op personeelsplanning

Het nieuwe jaar is voor alle organisaties een natuurlijk moment om eens te kijken naar de personeelsplanning. Je sluit een oud jaar af, zet de uren “op nul” en begint met een schone lei aan een nieuw jaar. In veel organisaties zien we echter dat dit de enige inspanning is. Het rooster wordt inhoudelijk niet echt opnieuw beoordeeld. Soms wordt het rooster van het oude jaar één op één gekopieerd naar het nieuwe jaar. Weg is het moment van bezinning en herijking, weg is de kans op verbetering. Voor we het weten hobbelen we door naar de dagelijkse zorg voor een sluitend rooster. Iets waar we het overigens best druk mee kunnen hebben. En dan vooral als we van tevoren niet echt hebben nagedacht over ingrepen die iets van die druk wegnemen.

Ons inziens kun je niet zonder periodieke evaluatie van een rooster en niet zonder een nieuwe basis voor een toekomstige periode.

Vraag je bijvoorbeeld eens af:

  • Is het werkaanbod nog hetzelfde, of moeten we op veranderingen reageren?
  • Zijn de bezettingseisen ongewijzigd?
  • Hebben we altijd voldoende medewerkers of voorzien we nu al issues in het komende jaar?
  • Zijn de afwijkingen structureel, seizoensgebonden of heel specifiek op bepaalde dagdelen?

Een goede planning verdient zichzelf terug en brengt meer rust en overzicht

Evalueer de gelopen roosters en denk na over een goede basis voor het nieuwe jaar. Bijvoorbeeld door een goede capaciteitsplanning en een basisrooster. Heb je er geen tijd voor of ontbreekt het aan know-how? Een ervaren interim-planner van Déhora kan snel helpen bij deze werkzaamheden. In veel organisaties zien we dat deze extra inzet zichzelf letterlijk terugverdient, en meer rust en overzicht brengt voor de planningsafdeling in het nieuwe jaar. Dat lijkt ons sowieso een goed voornemen!

Mogelijk ook interessant voor u

planning service center
Planning Service Center optimaliseert uw personeelsplanning

Op een gegeven moment wordt het je teveel. Het Excelsheet dat je had gemaakt voor de planning van de medewerkers bereikt de grenzen van de overzichtelijkheid en zelf heb je eigenlijk geen tijd meer voor de planning. Het Planning Service Center biedt de oplossing.

interim extra capaciteit
Extra handen nodig binnen uw planorganisatie?

Ook managers van planningsafdelingen maken uiteraard een jaarplan en jaarplanning. Op iedere planningsafdeling zijn er verbeterplannen die extra werk met zich meebrengen in een vaak al hectische dagelijkse praktijk. Hoe plant de manager zijn of haar eigen fluctuerende werkaanbod?