Déhora is ISO 27001 gecertificeerd

Love is in the air – Waarom planning een geweldig vak is!

liefde_voor_planning

Het is weer Valentijn. En dat betekent cadeautjes, bloemen, kaarten en chocolade voor je partner. Het is ook dé dag waarop je je geliefde laat weten hoe graag je hem of haar ziet. En daar maken we graag gebruik van. Met veel liefde geven we je vandaag (meer dan genoeg) redenen waarom planning zo een geweldig vak is. Ook een goede gelegenheid om je planners in de bloemetjes te zetten.

Personeelsplanning lijkt voor veel ‘buitenstaanders’ niet het meest boeiende vak. Maar niets is minder waar!

Als manpower of workforce planner heb je een onmiskenbare impact op hoe goed een organisatie en haar medewerkers het doen. Er wordt dan ook heel wat gevraagd van een planner.  Een planner moet voldoende inhoudelijke kennis hebben van de activiteiten en van taken op de werkvloer. Hij of zij moet oog hebben voor de wensen van medewerkers, leveranciers, de organisatie én de klanten. Uurroosters horen ook nog eens kostenvriendelijk, kwaliteitsvol, flexibel, productief én efficiënt te zijn.

Als planner ben je dus een echte pro in koorddansen. Een evenwichtsoefening tussen belangen, noden en wensen. Helaas betekent dit dat je af en toe de ‘rommel’ van anderen moet opkuisen. En dat je het gevoel kan hebben dat je werkelijk niets goed kan doen. Af en toe. Want laten we vooral niet vergeten dat plannen in de eerste plaats een geweldig vak en beroep is. En er zijn redenen te over.

Personeelsplanning gaat over mensen

Personeelsplanning is op de eerste plaats mensenwerk. Het gaat over het plannen van medewerkers met een hobby, een gezin, een geliefde, kinderen… noem maar op. Je beslist niet alleen over de werktijd, maar ook over de vrije tijd.

Als planner heb je daarmee best wat invloed op het geluk en het welzijn van je collega’s. Waar het werk en de organisatie het toelaten kan de planner tegemoet komen aan de wensen van de collega’s. En daardoor bouw je krediet op bij je medewerkers.

Bijdrage aan ‘the bigger picture’

Als planner lever je een essentiële bijdrage tot het geheel. Als de planner prima werk levert zal de klanten- en medewerkers tevredenheid, de productiviteit en daarmee ook de gehele organisatie erop vooruit gaan. En daar plukt werkelijk iedereen de vruchten van. Van financiële vooruitgang, tot stressvermindering. Dat geeft een enorme voldoening. De mensen om je heen krijgen een beter zicht op de resultaten van een goede planning. Een mooi toekomstperspectief dus!

spiderman planner

Spider-(wo)man in het web

Plannen doe je nooit alleen, en dat maakt het juist zo boeiend. Het is een functie die verschillende facetten van een organisatie met elkaar verbindt. Je komt in contact met wetgeving, gezondheidsregels, kwesties op de werkvloer en strategische beslissingen inzake personeelsinzet. De planner werkt nauw samen met de personeelsdienst, directie, operationele en technische managers, leveranciers en medewerkers. Kortom, een job met veel afwisseling en veel sociale contacten!

Uitgangsbord van je organisatie

In veel organisaties is de planner het eerste contactpunt met de klant. Als planner kun je dan ook rechtstreeks bijdragen aan de reputatie of de uitstraling van je organisatie. Er zal wel eens iets misgaan, maar een luisterend oor doet wonderen. Een planner die zich positief en probleemoplossend opstelt is een ideale vertegenwoordiger van de organisatie. Trouwens, positieve feedback van klanten of collega’s is gewoon erg leuk om te krijgen.

Brandpreventie boven fire fighting

Als planner kan je potentiële problemen inzake personeelsbezetting een stap voor zijn. De planner heeft vaardigheden en tools ter beschikking om informatie zoals kwalificaties, aantallen en bijzonderheden goed in kaart te brengen. Zo kan hij of zij beter de lange(re) termijn voorspellen en inschatten. Zo moeten er minder brandjes worden geblust op korte termijn. Dat betekent minder werkdruk en minder stress op de werkvloer.

Denksportkampioenpersoneelsplanning denksport

De juiste mensen, met de juiste kennis, op de juiste plaats, op het juiste moment. Neem daarbij nog de wisselende voorkeuren van medewerkers en variaties in het werk. Dat is een mooie uitdaging! Zodra je uit die ingewikkelde puzzel komt, is de voldoening des te groter. Als planner ben je een held in het oplossen van puzzels. En in de communicatie hierover.

Een uitgebreid arsenaal aan vaardigheden en ervaring

Heel wat planners ontwikkelen zich tot een veelzijdig professional. De vaardigheden die je als planner verwerft zijn dan ook erg uiteenlopend: logisch ordenen, verwerken en delegeren van werkzaamheden, bemiddelen tussen belangen, kennis van diverse software oplossingen, uitmuntende communicatieve vaardigheden, open en flexibele houding, conceptueel en operationeel denken, …  Het is een functie waarbij je de ruimte krijgt jezelf en je vaardigheden steeds verder te ontwikkelen. En daartoe bestaan er heel wat gespecialiseerde opleidingen en workshops.

…Kan je zelf een aantal redenen bedenken?

Zijn er nog andere redenen waarom je workforce planning de max vindt? Laat het ons zeker weten! Dan voegen we ze met veel plezier toe aan bovenstaande rijtje!

Mogelijk ook interessant voor u

interim extra capaciteit
Extra handen nodig binnen uw planorganisatie?

Ook managers van planningsafdelingen maken uiteraard een jaarplan en jaarplanning. Op iedere planningsafdeling zijn er verbeterplannen die extra werk met zich meebrengen in een vaak al hectische dagelijkse praktijk. Hoe plant de manager zijn of haar eigen fluctuerende werkaanbod?

permanente educatie
Permanente educatie: dit levert het op

Met alle ontwikkelingen die organisaties op zich zien afkomen, is personeelsplanning vandaag niet meer iets wat je ‘erbij doet’. Welke voordelen levert permanente educatie op?