Planners in de zorg staan momenteel voor een ongekende uitdaging: het plannen van personeel in crisistijd. Het is momenteel belangrijker dan ooit om het personeel gezond in te roosteren en tevens de organisatie draaiende te houden. Daar komt best veel bij kijken. Is er voldoende personeel om te plannen, wie heeft er verlof? Zo zijn er tal van uitdagingen waar planners mee te maken hebben. In onderstaande blog beschrijven wij de top 3 uitdagingen met mogelijke oplossingen.
Een eerste uitdaging waar de zorg momenteel voor staat is het voorkomen van besmetting tussen medewerkers en patiënten. Uitgangspunt van veel zorgorganisaties is daarom dat medewerkers in vaste teams op vaste locaties werken om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. De inzet van externe krachten is zeker nog mogelijk, mits zij worden geplaatst in één team op één locatie. Deze uitdaging vraagt veel van de planner. Een oplossing kan het (tijdelijk) inrichten van ploegendiensten zijn, zodat medewerkers structureel in eenzelfde ploeg werken. Op onze website hebben wij uitvoerig beschreven welke vormen van ploegendiensten mogelijk zijn.
We zien dat veel zorgmedewerkers hun geplande verlof willen intrekken. De beweegredenen daarvoor zijn tweezijdig: enerzijds kan de geplande vakantie niet doorgaan, anderzijds is er momenteel veel hulp nodig om de zorg draaiende te houden.
Voor de planning is dit een uitdaging, zowel op de korte als de lange termijn. Niet iedere afdeling heeft (per direct) behoefte aan extra medewerkers. Daarnaast is er doorgaans al vervanging geregeld voor de medewerkers die met verlof zouden zijn. Bovendien vormt het een risico als medewerkers door het niet opnemen van verlof eerder oververmoeid raken en (eerder) ziek worden. Op de lange termijn ontstaat er een groeiend verlofstuwmeer indien iedere medewerker het geplande verlof intrekt. Wanneer zullen dan al deze verlofuren worden opgenomen?
De basis waarop doorgaans wordt gepland is totaal verstoord. Een gemaakte forecast zal momenteel tijdens de coronacrisis waarschijnlijk anders uitpakken dan men op voorhand dacht. Desondanks dient er toch een planning gemaakt te worden, scenario’s uitgeschreven te worden en een voorlopig plan van aanpak opgesteld te worden voor komende maanden. Vraag je je af op basis van welke data? Dan is het antwoord: op basis van getallen van gisteren en gezond verstand! Maar daar komen veel onzekerheden bij kijken, zoals: hoe lang gaat de coronacrisis duren, hoe lang blijven locaties gesloten, hoeveel medewerkers worden ziek en hoeveel medewerkers gaan wel/niet op vakantie? Deze factoren zorgen er voor dat de middellange termijn minder goed te voorspellen is dan wij normaal gesproken gewend zijn.
Hulp nodig bij uw planning a.g.v. het coronavirus? Bel ons Crisisteam Personeelsplanning op 020-797 1234. Zij staan 7 dagen per week van 8.00-20.00 uur voor u klaar! Of bekijk deze pagina voor meer informatie.
Iedere werkgever is verantwoordelijk voor een zorgvuldige urenregistratie van zijn werknemers (zoals begin- en eindtijden diensten, pauzes en oproepen). Deze registratie is één van de belangrijkste eisen van de Arbeidstijdenwet, want het daadwerkelijk gelopen rooster moet voldoen aan alle wettelijke regelgeving. In de praktijk is het vaak een uitdaging om te voldoen aan de ATW, met name bij onregelmatige diensten.
Ongeveer een op de vijf medewerkers in Nederland werkt in onregelmatige diensten of nachtdiensten. Behoren uw medewerkers tot deze groep? Dan bent u er vast mee bekend dat dit soort diensten niet alleen fysieke, maar ook mentale en sociale gevolgen met zich meebrengt. Gezonde ploegendienst medewerkers zijn waardevol voor iedere organisatie. Lees hier 4 tips voor vitale ploegendienst medewerkers.