Test jouw kennis van burn-out preventie

Aan de slag met zelfreflectie, zo doe je dat!

Je kent het misschien nog wel van de voortgangsverslagen op school; de zelfreflectie. Die verslagen waarin je eindeloos moest reflecteren aan de hand van een moeilijk model. We snappen dat je hier niet om zit te springen, maar zelfreflectie kan wel degelijk nuttig zijn. Zeker als je door de drukte van de 21ste eeuw uit het oog verliest wat jouw doelen zijn, kan zelfreflectie enorm helpen. Daarom leggen we in deze blog uit hoe je aan zelfreflectie doet en wat je hier nou precies uit haalt.

Wat haal je uit zelfreflectie?

Zelfreflectie kan op veel verschillende manieren ingezet worden. Maar wat haal je er op persoonlijk niveau nou uit? Het is een manier om er achter te komen wat je wil bereiken en waar je geluk uit haalt. Het kan heel bevorderlijk zijn om af en toe een moment voor jezelf te nemen om na te gaan wat je nou precies wil, wat je daarvoor moet doen, wie je daarvoor nodig hebt en welke veranderingen je moet maken. Zo voorkom je dat de drukte de overhand krijgt.

Doelen stellen zorgt voor effectieve zelfreflectie

Voordat je gaat reflecteren is het belangrijk om jouw persoonlijke doelen in kaart te brengen. Wil je jezelf persoonlijk ontwikkelen of wil je werken aan jouw kennis van je vakgebied? ‘Ik wil groeien aan de hand van feedback vanuit mijn omgeving’ is een mooi doel om een zelfreflectie mee te beginnen. Schrijf dit doel op en hou bij wat er uit jouw zelfreflectie komt.

Hoe ga ik aan de slag met zelfreflectie? 

Het is best lastig om zelfreflectie in jouw routine te verwerken en de resultaten te behalen die jij van tevoren vastgesteld hebt. Daarom hebben we de drie belangrijkste tips samengevat die je op weg kunnen helpen:

Begin met oefenvragen

Als je het lastig vindt om te beginnen aan een reflectie, kan je aan de hand van oefenvragen aan de slag gaan. Een goed voorbeeld van zo’n hulpvraag is ‘Waar ben ik dankbaar voor’. Een andere vraag die kan helpen om een zelfreflectie te beginnen is ‘Als ik vanaf maandag geen werk meer zou hebben, wat zou ik dan doen?’

Focus op het positieve

Mensen zijn van nature geneigd om meer aandacht te richten op negatieve ervaringen en gevoelens. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat negatieve gebeurtenissen beter in het geheugen blijven hangen dan positieve gebeurtenissen. Echter is het juist belangrijk om niet alleen op probleemsituaties te reflecteren, maar ook op succeservaringen. Door dit te doen activeer je een positieve mindset bij jezelf en creëer je meer zelfwaardering.

Creëer routine

Belangrijk is om van zelfreflectie een gewoonte van maken. Door je hersenen te trainen om regelmatig te reflecteren, creëer je namelijk meer zelfkennis. Zet een herinnering in jouw agenda zodat je de afspraak die je met jezelf hebt gemaakt niet vergeet.

Wees niet te streng voor jezelf

Reflecteren is niet hetzelfde als evalueren. Bij een (zelf)evaluatie denk je namelijk na over de positieve of negatieve waarde van iets. Bij een zelfreflectie doe je dit juist niet. Je houdt jezelf een spiegel voor zonder jezelf te beoordelen. Je staat stil bij hoe je te werk gaat, welke keuzes je maakt, welke vaardigheden je inzet en hoe dit voelt. Zorg dat je hierbij vooral open vragen stelt. Meestal beginnen deze met ‘wat’, ‘waar’, ‘wanneer’, ‘waarom’ en ‘hoe’.

Met welke tip begin jij vandaag nog?

Goed kunnen reflecteren op je eigen gedrag en gevoelens is een ontzettend bevorderlijke vaardigheid om je zelfkennis te vergroten en mentaal sterker te worden. Kies daarom één van de tips uit en ga daar vandaag nog mee aan de slag!

Naast de vaardigheid om goed te kunnen reflecteren op je eigen gedrag, zijn ook de vaardigheden omgaan met weerstand en effectieve communicatie ontzettend belangrijk om succesvol te zijn in wat je doet. Bekijk dus vooral ook even het brede opleidingsaanbod van Déhora Academy en aarzel niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Mogelijk ook interessant voor jou:

5 veelgemaakte fouten bij personeelsplanning
5 veelgemaakte fouten bij personeelsplanning

Er komt veel kijken bij het maken van een personeelsplanning. Denk aan onverwachte wijzigingen in het rooster, problemen met materialen, over- of onderbezetting. Hoewel elke planner streeft naar een optimale planning en goede roosters, loopt het niet altijd zoals gewenst. Welke fouten worden het meest gemaakt en hoe los je dit op? Een gewaarschuwde planner is er twee waard.

6 kwaliteiten van een goede planner

De planner heeft uiteenlopende rollen. Hij adviseert en ondersteunt het management bij de organisatie van het werk. Tevens functioneert hij als een klankbord voor het personeel. Om de werkzaamheden zo goed mogelijk uit te voeren, zijn er een aantal kwaliteiten van groot belang