In april, tijdens de Maand van de Nachtwerker en in het bijzonder tijdens de Nacht van de Arbeid (30 april – 1 mei), vraagt Déhora in samenwerking met Stichting Time Design, aandacht voor de mentale, fysieke en sociale belasting die nachtwerk met zich meebrengt. Deze belasting wordt namelijk te vaak onderschat. In dit artikel geven wij de nachtwerkers onder ons meer informatie over de zogeheten “biologische klok” en de ontregeling daarvan.
De biologische klok is een onderdeel van de hersenen, van maar liefst 1/3 kubieke millimeter. Erg klein dus, maar met veel invloed! Mensen, maar ook dieren, hebben deze zogeheten biologische klok. Maar wat is de biologische klok precies? Dit is een interne klok die aangeeft wanneer we willen slapen, wakker worden of eten. Deze klok wordt aangestuurd door de hypothalamus, het regelcentrum in de hersenen dat achter de ogen zit. De hypothalamus regelt dit door de afgifte van hormonen en de sturing van de bloeddruk en de lichaamstemperatuur. Deze interne klok loopt bij iedereen anders. De verschillen bepalen onder andere of iemand een ochtend- of avondmens is. Ochtend- en avondmensen hebben namelijk een ander slaap-waakritme.
De interne klok kan ook ontregeld raken. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van systematisch laat naar bed gaan. Dit komt voornamelijk voor bij mensen die ploegendiensten draaien of bij mensen die een lange reis achter de rug hebben (jetlag). Maar zeker ook bij de overgang tussen zomer- en wintertijd kan je de ontregeling van de interne klok ervaren. Vaak duurt het enkele dagen voor je je weer goed voelt. Als het slaap-waakritme verstoord is, heeft iemand moeite om wakker te worden, wakker te blijven, in te slapen of door te slapen op het door hen gewenste tijdstip binnen de 24-uurs cyclus. Het van slag zijn van de biologische klok is te merken aan:
Het kan soms enkele dagen duren om de biologische klok aan de lokale omstandigheden te laten aanpassen. Wat langer opblijven geeft overigens minder verstoring dan iets vroeger opstaan. Bij opvolgende ploegendiensten is het dan ook van belang zo veel mogelijk volgens het schema ochtend-avond-nacht te rouleren, niet andersom!
In april, tijdens de Maand van de Nachtwerker en in het bijzonder tijdens de Nacht van de Arbeid (30 april – 1 mei), vraagt Déhora in samenwerking met Stichting Time Design, aandacht voor de mentale, fysieke en sociale belasting die nachtwerk met zich meebrengt. Deze belasting wordt namelijk vaak onderschat. In dit artikel geven wij de nachtwerkers onder ons enkele tips om gezond de nachtdienst door te komen. Ook geven wij organisaties tips om gezonde werknemers te hebben en te behouden!
In april, tijdens de Maand van de Nachtwerker en in het bijzonder tijdens de Nacht van de Arbeid (30 april - 1 mei), vraagt Déhora in samenwerking met Stichting Time Design, aandacht voor de mentale, fysieke en sociale belasting die nachtwerk met zich meebrengt. Deze belasting wordt namelijk vaak onderschat. Vandaag geven we 10 handige tips voor nachtwerkers in een artikel over: nachtwerk en je sociale leven, een lastige combinatie!