Bekijk onze opleidingen, trainingen en workshops van Déhora Academy

Amsterdam Horizon ’19; een terugblik op een leerzame en inspirerende middag

6 september 2019, Rijksmuseum Amsterdam

Op vrijdag 6 september in de vroege middag stroomt de foyer van het auditorium van het Rijksmuseum langzaam vol. Zo’n 200 genodigden hebben zich verzameld om het workforce management congres ‘Amsterdam Horizon ‘19’ bij te wonen. De genodigden zijn afkomstig uit verschillende organisaties en sectoren. Van de overheid tot de industrie en van de zorg tot het openbaar vervoer. Het is een gemêleerd gezelschap met daarin vooral deelnemers die actief zijn op strategisch en op tactisch niveau binnen hun organisatie.

Nadat alle gasten en sprekers welkom zijn geheten in de foyer van het auditorium betreden de deelnemers de zaal. Marijke Roskam, bekend van BNR, verzorgt een gepaste opening met als leuk extraatje een korte speech van de directeur Development & Media van het Rijksmuseum, Hendrikje Crebolder. Het thema ‘tijd’ staat centraal bij het congres, mevrouw Crebolder benadrukt dat dit ook een belangrijk thema in het Rijksmuseum is. Niet alleen is er veel tijd gerelateerde kunst, waar men in de pauze van het congres van kan genieten. Ook is het Rijksmuseum een complexe organisatie met ruim 700 medewerkers. In de bedrijfsvoering staan ‘een goede planning’ en ‘tijd’ dus centraal. 

Prof. dr. Fons Trompenaars opent als eerste spreker het congres. Fons Trompenaars is organisatiedeskundige, management consultant en auteur. Hij spreekt tijdens het congres over cultuurverschillen en de effecten daarvan binnen organisaties. Door middel van aandacht pakkende dilemma’s, zijn de verschillen tussen diverse culturen al snel duidelijk. Trompenaars’ tip voor de toekomst? Word een transculturele organisatie!

De volgende spreker is prof. dr. Koen Kas. Koen Kas neemt de deelnemers mee op een reis naar de toekomst van de gezondheidszorg. Door middel van talloze praktijkvoorbeelden schetst Kas een beeld van, wat hij noemt, Healthcare by Delight. Dit is een scenario waar preventieve en real time oplossingen redding bieden aan een vergrijzende bevolking. Kas’ droom is dan ook om een wereld te realiseren waar u en uw kinderen uiteindelijk nooit meer ziek hoeven te worden.

De pauze volgt en de bezoekers worden getrakteerd op een rondleiding, die met name betrekking heeft op tijd gerelateerde kunstwerken. Tijdens de rondleiding door het Rijksmuseum kan het hoogtepunt niet worden vergeten: de Nachtwacht!

Vervolgens is het tijd voor de oprichter van de Déhora Consultancy Group en de voorzitter van Stichting Time Design, dr. ing. Ben Jansen. In zijn presentatie worden een aantal disruptieve ontwikkelingen, en de effecten hiervan, aangehaald en deze worden vervolgens onderverdeeld in een drieluik: de organisatie, de baan en de medewerker. Op de arbeidsmarkt, waar dit drieluik samenkomt, is volgens Jansen momenteel sprake van de ‘Perfect Storm’: organisaties gaan meer on demand werken, de baan is on the move en de medewerker werkt meer on availability. Ben’s advies voor de toekomst? Stop het achterhoedegevecht voor de vaste contracten en faciliteer betere regelgeving en zekerheid omtrent flexibele contracten. In de zaal ontstaat terecht wat discussie: het gevoel is namelijk dat flexibele contracten voor hoogopgeleiden weinig problemen met zich meebrengen, voor lager opgeleiden is dit echter niet het geval. Zij worden vaak gedwongen worden om flexibele contracten te accepteren, met alle gevolgen van dien. De heer Jansen geeft aan blij te zijn dat dit punt wordt aangehaald en hij bevestigt dat flexibele contracten zeker niet altijd goed zijn. Daarom is het noodzakelijk dat er met betrekking tot flexibele contracten en sociale zekerheid, vanuit de overheid en de betrokken instanties, naar oplossingen gekeken moet worden.

Dan volgt de laatste spreker, Martijn Arets: expert op het gebied van platforms. Hij sluit deze inspirerende en leerzame middag af met zijn presentatie. Arets heeft in 2012 zijn baan als marketeer opgezegd om de wereld van de platformeconomie en de bijkomende effecten op de maatschappij te onderzoeken. Het aantal werkzaamheden dat wordt uitgevoerd door het gebruik van een platform is de afgelopen jaren namelijk flink gestegen, legt hij uit. Dit soort werkzaamheden zijn vaak van relatief korte duur. Een van de punten waar een platform goed in is, is het snel koppelen van vraag en aanbod. Zo werd recentelijk binnen twee minuten nadat een bedrijf aangaf op zoek te zijn naar een magazijnmedewerker voor een dag, iemand gevonden om deze klus op te pakken. Een absoluut record. De vraag die tijdens de presentatie opkomt, is of consumenten niet te veel macht krijgen. Arets verwacht dat niet alles in de toekomst via een platform geregeld zal worden, aangezien een platform na het koppelen van twee partijen vaak overbodig wordt. Concluderend, de opmars van de platformeconomie zet flink door, maar verwacht wordt dat niet de gehele economie door platformen beheerst zal worden, aldus Arets.

Nadat de laatste spreker zijn verhaal heeft afgerond kunnen de deelnemers verder borrelen in de foyer. De live muziek start en wordt gebracht door, geheel passend bij het thema van het congres, een zangtrio dat nummers rondom het thema tijd zingt. Vervolgens wordt er nog uitgebreid nagepraat onder het genot van hapjes en drankjes. Veel deelnemers geven aan het congres als zeer leerzaam, inspirerend en verhelderend te hebben ervaren. Ook de rondleiding door het museum werd beschouwd als een leuke toevoeging aan de middag. Al met al een geslaagde middag dus!

Heeft u naar aanleiding van het bovenstaande artikel of het congres Amsterdam Horizon ’19 een vraag? Neem dan gerust contact met ons op via info@dehora.nl of via telefoonnummer: +31 (0) 20 404 40 42.

Bekijk hier de video over het congres: