Bekijk onze opleidingen, trainingen en workshops van Déhora Academy

Congresverslag: Gezond roosteren in het openbaar vervoer

gezond roosteren openbaar vervoer

Er waren zo’n 150 deelnemers op de conferentie over gezond roosteren in het openbaar vervoer op 8 november 2016. Alle bedrijven in het stads- en streekvervoer waren vertegenwoordigd op de mooie hoofdlocatie van de Nederlandse Spoorwegen in Utrecht. Managers, roosterdeskundigen, HR-functionarissen, ondernemingsraden en vakbonden lieten zich door verschillende partijen informeren over nieuwe inzichten en ervaringen op het gebied van gezonde werkroosters.

Een gezonde balans tussen werk en privé

De noodzaak om hier aandacht aan te besteden wordt groter doordat de grote groep chauffeurs bestuurders en machinisten in deze sector sterk vergrijsd is, maar ook langer moet doorwerken. Het is een grote uitdaging om te zorgen dat deze groep gezond de eindstreep van de opgeschoven pensioendatum haalt. Tegelijkertijd ontstaat een groeiende vervangingsbehoefte, waar een grote instroom in het beroep voor nodig is. Een gezonde balans tussen werk en privé kunnen bieden is een belangrijk punt om in de toekomst voldoende nieuwe medewerkers te interesseren in een baan in het openbaar vervoer.

Ervaringen met zelfroosteren

Namens Déhora waren Bas Misset, Rebecca Fruwert en Cees Splinter aanwezig. Zij vertelden in een aantal geanimeerde sessies over de ervaringen met zelfroosteren door buschauffeurs, bij de Vlaamse vervoerder De Lijn. Onze Vlaamse collega’s hebben hier intensief in begeleid sinds 2011. En het is mooi om ook na een aantal jaren de positieve uitkomsten te zien van deze werkwijze in relatie tot het verbeteren van de work-life-balance bij de chauffeurs.

Meer informatie over gezonde werkroosters

Gezonde werkroosters in het openbaar vervoer, het is een onderwerp dat vanaf deze conferentie naar verwachting veel aandacht zal krijgen binnen bedrijven. Voor meer informatie over gezond roosteren in het openbaar vervoer kunt u contact opnemen met onze specialisten.