Bekijk onze opleidingen, trainingen en workshops van Déhora Academy

Definitie van ‘een week’ in de Arbeidstijdenwet gewijzigd! Wat betekent dat voor u?

Een aantal regels in de Arbeidstijdenwet (ATW) is gebaseerd op de periode van een week of van meerdere achtereenvolgende weken. De maximale arbeidstijd per week (60 uur) en de gemiddelde maximale arbeidstijd per 16 weken (48 uur) zijn enkele voorbeelden. Maar begint de week nu op zondag of op maandag? Op 4 september 2019 is de omschrijving van de term ‘week’ aangepast in de Arbeidstijdenwet. In de ‘oude regelgeving’ begon de telling van de gewerkte uren op zondag om 00.00 uur en eindigde de telling op zaterdag om 24.00 uur. In de nieuwe regelgeving geldt dat de week start op maandag om 00.00 uur en eindigt op de eerstvolgende zondag om 24.00 uur. Wat zijn de redenen voor deze aanpassing en wat zijn de eventuele actiepunten voor uw organisatie? Wij praten u bij.

Logische redenen voor de aanpassing

In het algemeen zorgt de genoemde aanpassing voor minder verwarring en misvattingen in de toepassing van de Arbeidstijdenwet.

Logische redenen voor de aanpassing zijn:

  • de nieuwe definitie van de week* sluit beter aan bij het huidige spraakgebruik;
  • de maandag is dag nummer één sinds de invoering van het ISO-dagnummer;
  • de wijziging sluit aan bij het Arbeidstijdenbesluit-vervoer, waarin de arbeidstijdenwetgeving voor het vervoer is geregeld. In het ATB-vervoer wordt de definitie van de EG verordening 561 gehanteerd. De definitie van de week is ‘de periode tussen 00.00 uur op maandag en 24.00 uur op de eerstvolgende zondag’.

*De Arbeidstijdenwet bevat geen definitie van het begrip ‘week’.  Er wordt in de “Beleidsregel boeteoplegging Arbeidstijdenwet en Arbeidstijdenbesluit” aangesloten bij het huidige spraakgebruik. 

Wat zijn concrete actiepunten voor uw organisatie?

Uiteraard heeft deze wijziging consequenties voor de personeelsplanning binnen uw bedrijf of instelling.

Wij adviseren u de volgende zaken te onderzoeken en/of te ondernemen:

  • informeer uw planningsorganisatie over deze wijziging, zodat zij het planningsproces hierop kunnen aanpassen;
  • controleer de definitie van de ‘week’ in uw cao-regelgeving. Hanteert uw cao automatisch dezelfde definitie (een verwijzing naar de regelgeving in de ATW) of hanteert de cao de oude definitie (de ‘week’ is hard gedefinieerd in de cao). Een verschil in de definitie zorgt hoe dan ook voor meer complexiteit in uw personeelsplanning. Hoe gaat uw planningsafdeling daarmee om en wat betekent dat? Neem gerust contact met ons op voor nader advies, want wij helpen u graag verder;
  • voldoen uw roosters nog wel aan de ATW? Controleer de regelgeving inzake de maximale arbeidstijden per week, per periode van 4 weken of per periode van 16 weken;
  • voldoet uw roostersoftware aan de nieuwe definitie? Zo nee, dan is het zaak om dit zo spoedig mogelijk aan te passen.

Gratis samenvatting ATW-regelgeving

De handige samenvatting van Déhora omvat alle regels omtrent maximale arbeidstijden en rusttijden van de Arbeidstijdenwet. Vraag nu deze gratis samenvatting aan:

Aanvragen ATW-samenvatting

Wilt u weten wat u kunt doen om ‘ATW-compliant’ te zijn?

Heeft uw organisatie ondersteuning nodig bij de bovenstaande problematiek? Neem dan gerust direct contact met ons op of laat hieronder uw gegevens achter. Onze adviseurs helpen u graag verder.

 


Contact

Wilt u graag advies over dit onderwerp en/of heeft u interesse in onze dienstverlening, laat dan uw gegevens achter. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mogelijk ook interessant voor u:

‘Must knows’ van de Arbeidstijdenwet (ATW)

Iedere werkgever is verantwoordelijk voor een zorgvuldige urenregistratie van zijn werknemers (zoals begin- en eindtijden diensten, pauzes en oproepen). Deze registratie is één van de belangrijkste eisen van de Arbeidstijdenwet, want het daadwerkelijk gelopen rooster moet voldoen aan alle wettelijke regelgeving.  In de praktijk is het vaak een uitdaging om te voldoen aan de ATW, met name bij onregelmatige diensten.

€12,5 mln voor duurzame inzetbaarheidsprojecten
Arbeidstijdenwet: hoeveel aanwezigheidsdiensten mag ik draaien?

Aanwezigheidsdiensten (AWD): hoeveel uur mag er gewerkt worden en hoeveel rusturen zijn er vastgesteld? Déhora licht dit toe.