Bekijk onze opleidingen, trainingen en workshops van Déhora Academy

Helden van de nacht – Robrecht

Robrecht-Vermoesen-nachtwerk-800x450

Nachtwerk is geen eitje. Daarom laten we in de maand april een aantal medewerkers aan het woord die op regelmatige basis nacht, vroege of late diensten werken. Deze keer: Robrecht, hoofdaannemer bij BAM Contractors.

Robrecht werkt bij BAM Contractors (hoofdaannemer binnen de bouw van grote gebouwen, infrastructuur, wegen, spoorwegen en industriële projecten). In Augustus 2018 is hij 11 jaar in dienst en werkzaam binnen de functie van Site Manager in de uitvoering van projecten Burgerlijke Bouwkunde (bruggen, tunnels, perrons, stations).

Hoe lang werk je al nachtdiensten?

“Dit is heel werfafhankelijk en wordt bepaald door de omgeving waarin de werf zich situeert. Maar ook het type werk dat je moet uitvoeren: nachtdienst komt, in mijn geval, vooral voor in de omgeving van treinsporen of stations (trein en metro). Aangezien er overdag zelden sporen buiten dienst genomen kunnen worden, kunnen we bepaalde werkzaamheden enkel tijdens buitendienststelling van de sporen uitvoeren. Namelijk tijdens nachtwerk of weekendwerk.”

“Tijdens de eerste 7 jaar van mijn carrière werden er heel wat nacht –en weekendshiften gedraaid. De volgende 2 jaar waren op dat vlak minder intensief. Sinds september 2017 ben ik actief op werf Station Vilvoorde (België) waar er de komende jaren nog heel wat nacht –en weekendwerken op het programma staan.”

Hoe vaak werk je in de nacht?

“Meestal werken wij in continu weekends van zaterdagmorgen 0u00 tot maandagmorgen 5u00. En dit verdeeld in verschillende aaneensluitende shiften.”

“De treinsporen zijn gedurende die hele periode buitendienst gesteld. Het gebeurt ook dat er weeknachten gewerkt worden waarbij de treinsporen buiten dienst genomen worden van 22u00 ’s avonds tot 5u00 ’s morgens. Soms gaat dit over een paar weken of enkele weekends, maar soms ook over enkele maanden.”

Hoe ziet je dienstrooster er doorgaans uit?

Tijdens weekendwerk: shiften van 12u à 14u.
Tijdens weeknachten: shiften van 6u à 8u.

Hoe ervaar jij werken in de nacht?

“Indien je steeds in hetzelfde ritme kan blijven valt de lichamelijke vermoeidheid best mee, want je slaapt nog voldoende uren. Het switchen dag/nacht en omgekeerd maakt het zwaar.  Want je lichaam heeft het moeilijk om het slaapritme steeds opnieuw te ‘her-programmeren’. Aan de andere kant zijn nachtwerken vaak rustiger omdat ik minder telefoonoproepen ontvang of moet doen dan tijdens een normale werkdag. Het grootste gedeelte van de bevolking ligt namelijk te slapen.”

Waar haal jij je energie vandaan?

“Een grote betrokkenheid bij de uitvoering van mijn project zorgt ervoor dat we de geplande werken zo goed mogelijk in goede banen willen leiden. Het geeft mij ook energie om de werken te zien vorderen en onze werken te kunnen uitvoeren met goede, gemotiveerde mensen. De juiste man op de juiste plaats is hierbij een belangrijke bouwsteen. De motivatie wordt ook gestuurd door het financiële extraatje ten gevolge van nachtwerk.”

Wat zijn voor jou de grootste voordelen van nachtwerk?

Geen files en een mooi salaris.

Wat vind je het meest lastige aan nachtwerk?

“Je leef ritme aanpassen: overgaan van dagritme naar nachtritme en je slaapgewoonte hieraan moeten aanpassen. Ik ben van mening dat een mens niet gemaakt is om ’s nachts te werken, het voelt aan als onnatuurlijk gedrag. Je krijgt andere eetgewoontes. Reëel voorbeeld: je komt ’s morgens om 7u00 thuis van je werk en je hebt zin in spaghetti…”

“Een verminderd sociaal leven is ook een rechtstreeks gevolg van nachtwerk. Hiervan heb ik persoonlijk niet veel last, maar ik kan mij voorstellen dat dit voor sommige mensen een struikelblok zou zijn. Na een nachtshift naar huis rijden, vooral in de winter als het ’s morgens nog donker is, valt soms zwaar omdat je moe bent en minder oplettend wordt.”

Welke persoonlijk tips wil je meegeven aan andere nachtwerkers?

“Zo weinig mogelijk switchen tussen dag shift en nachtshift. Tijdens het slapen (overdag) je gsm uitschakelen om niet gestoord te worden door mensen die niet weten dat je een nachtshift of weekendwerk achter de rug hebt. Niet onbelangrijk: deze manier van werken kan je enkel volhouden indien je partner/familie dit ondersteunt, want nachtwerk heeft een niet onbelangrijke impact op de organisatie binnen je familieleven.”