Test jouw kennis van burn-out preventie

Voor de meeste mensen betekent de ingang van de zomertijd dit weekend enkel het verzetten van de klok met een uur, een kleinigheid wellicht. Voor de ruim 1 miljoen nachtwerkers in Nederland is dit een ander verhaal. Wat houdt deze switch precies in?

Door de ingang van de zomertijd werken deze nachtwerkers, die vooral werkzaam zijn in de zorg, vervoerssector, industrie en horeca, een uur minder tijdens de nachtdienst van zaterdag op zondag. Goed nieuws voor de nachtwerkers wellicht, maar minder goed nieuws voor bijvoorbeeld horecabedrijven die een uur minder lang open kunnen zijn en hierdoor omzet mislopen. Naast de financiële consequentie van het verzetten van de klok is er in organisaties ook nog de invloed op praktische zaken als de personeelsplanning of natuurlijk de invloed op de biologische klok van medewerkers. Kortom, de switch naar zomertijd is zeker geen kleinigheid!

Invloed personeelsplanning

Voor wat betreft de personeelsplanning zullen de meeste plansystemen zich automatisch op de zomertijd aanpassen. Er zijn verschillende oplossingsrichtingen mogelijk en dat is per bedrijf weer anders geregeld. Een meest voor de hand liggende manier is één uur minder inroosteren tijdens de nachtdienst. In oktober, als de klok een uur terug wordt gezet in de overgang naar de wintertijd, draaien de nachtwerkers juist weer een uur extra. Maar wat betekent de ingang van de zomer- of wintertijd voor de medewerker zelf?

Invloed op de biologische klok

De zomertijd heeft ook invloed op het bioritme. In principe kost het weinig moeite om de klok één uur vooruit te verzetten. Maar de interne biologische klok vooruit draaien is niet zomaar gebeurd. Sommige mensen kunnen daarom enkele dagen wat hinder ondervinden. Niet zo heftig als bij een jetlag, maar het principe is hetzelfde.

Gaan slapen, maar vooral opstaan kan wat moeilijk zijn in de eerste dagen na het ingaan van de zomertijd. En dat heeft alles te maken met de circadiane ritmiek – of de biologische klok van ieder mens. Om te kunnen slapen is de productie van bepaalde hormonen nodig. Wanneer het daglicht afneemt zal het menselijk lichaam de productie van het slaaphormoon melatonine stimuleren. Maar omdat het ‘s avonds ineens een uur later donker is, komt die productie wat later op gang. Het omgekeerde geldt voor het ontwaken, waarbij het lichaam meer adrenaline aanmaakt onder invloed van zonlicht.

Doordat de kwaliteit van de slaap afneemt, hebben veel mensen de eerstvolgende dagen misschien wat minder energie. Het uur verschil kan tot slot ook een invloed hebben op het hongergevoel, zeker wanneer men gewend is om op vaste tijdstippen te eten. Maar geen zorgen, na enkele dagen is het menselijk lichaam en de biologische klok helemaal afgesteld op het nieuwe uur.

Een gouden tip voor zondagochtend? Start de dag met een gezond ontbijt en laat het licht meteen goed binnen. Een uitstekende manier om aan uw lichaam te vertellen dat de dag begonnen is.

Nachtwerkers zijn altijd onderhevig aan verstoring bioritme

Duidelijk is dat de overgang van winter- en zomertijd invloed heeft op het bioritme van veel mensen. Nachtwerkers hebben hier dagelijks mee te maken. Gezonde roosters zijn daarom extra belangrijk. Déhora heeft veel kennis en ervaring met de ontwikkeling van gezonde roosters. Benieuwd hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen op dit gebied? Neem dan gerust contact met ons op.