Bekijk onze opleidingen, trainingen en workshops van Déhora Academy

Voetbalcrisis? Een WK zonder oranje

voetbalcrisis wk 2018 oranje

U kunt er niet omheen, het WK voetbal is begonnen. Dat oranje niet meedoet is een feit, maar het aanmoedigen van onze sympathieke zuiderburen kan gelukkig nog wel.

Op maandag 18 juni stond de eerste wedstrijd van de Rode Duivels op het programma. Met zo een geweldig team, is een goed resultaat op het WK in Rusland bijna vanzelfsprekend. Maar toch; de deelname van België is vooral het resultaat van goede planning. 

Met de blik vooruit
2018 wk voetbal zonder oranje
In een niet zo ver verleden stond Nederland bekend als de nummer twee van het WK 2010 en de nummer drie van het WK 2014. Tegenwoordig worden wij overspoeld met krantenkoppen als “opnieuw leren voetballen” en “kwelling voor de buis”.  Maar dat geeft niets, want ook België, die nu in de spotlight staat, heeft te maken gehad met een voetbalcrisis. De Rode Duivels konden zich een aantal keer niet kwalificeren voor een EK of WK. Het elftal wisselde vaker van trainer en spelers dan van shirt. Maar plots was er een wederopstanding van een beloftevolle generatie.

Plots? Een jarenlange voorbereiding ging hieraan vooraf.  En als we George Leekens mogen geloven, was de klus in 2011 al voor 90% geklaard. Met de handen in het haar nam de voetbalbond een stap terug om stil te staan bij de vraag “Waar willen we over een paar jaar naartoe en hoe gaan we dat doen?” Vooruitplannen, anticiperen en voorbereiden was het uiteindelijke antwoord.  Voor de eerstvolgende jaren werden heldere, realistische doelstellingen bepaald:  wedstrijden winnen, zich kwalificeren voor het EK of het WK. En nu gewoon keihard wereldkampioen worden.

Een duurzame en evenwichtige ploeg
Om succesvol te zijn en te blijven, moeten organisaties voortdurend (in het heden én in de toekomst) beschikken over medewerkers met wie zij de strategie kunnen realiseren. Het fundament van elke organisatie zijn dan ook de medewerkers. Dus na het uittekenen van doelstellingen en strategie volgde een belangrijke kwestie:  met welke spelers en met welke vaardigheden zouden ze hun doelen behalen?
Tijd voor een staaltje strategische personeelsplanning.

Strategische personeelsplanning
Bondscoach Roberto Martinez werd ingezet voor de aansturing van het team. Door middel van scouting en talentmanagement werden jonge, getalenteerde voetballers gezocht en uiteraard gevonden. Niet alleen kwaliteit en talent is hierbij het uitgangspunt. Tevredenheid, motivatie en teamplay zijn minstens even belangrijk. Bij strategische personeelsplanning spreken we, naast kwaliteit en kwantiteit, namelijk ook over ‘kracht’. Spelers worden en werden voortdurend opgevolgd, geëvalueerd en bijgestuurd waar nodig.

Inmiddels werkt het succesteam al ruim twee jaar samen. En dan beschikt de coach over heel wat nuttige informatie om ergens naartoe te werken.  Het doel van Martinez is uiteraard om ook de komende EK’s en WK’s van de partij te zijn met een sterk team. Strategische personeelsplanning met de focus op duurzaamheid is hierbij dan ook een voortdurende activiteit.

Onderscheid tussen vast- en flexwerkers
De sterkte van het nationale elftal zit tot slot ook in een goed ingerichte flexibele schil. Het Belgische nationale voetbalteam kan worden opgedeeld in ‘vaste medewerkers’ en in ‘flexwerkers’. De kern van vaste krachten bestaat uit de Belgische voetbalbond, de coach en zijn entourage. Zij geven voortdurend sturing aan het team, zorgen voor de invulling ervan en nemen maatregelen, zodat de voetballers onder gunstige omstandigheden kunnen opereren.

De flexibele schil, dat zijn de voetballers. Er wordt uitsluitend beroep op hen gedaan wanneer dat nodig is. En maar goed ook; het zou niet alleen duur zijn om al die spelers een vast contract aan te bieden terwijl ze maar een handvol wedstrijden per jaar spelen. Ook kan er maar een beperkt aantal spelers meedoen. Op basis van motivatie, kwaliteit en vaardigheden maakt de coach naar eigen inschatting zijn selectie (To Radja, or not to Radja?). Niet onbelangrijk: deze flexwerkers zijn topexperts in hun vak. En hopelijk tonen ze dat op het wereldkampioenschap.

En nu.. een strategische planning maken voor de komende vier jaar. En hopen dat onze oranje leeuwen op voetbalschoenen in 2022 weer hun kwaliteiten kunnen tonen op het veld. Voor nu, wensen we onze buurlanden veel succes en geven wij een welverdiend hartelijk applaus.