Ook deze zomer ben je als planner, leidinggevende of HR welkom in de Summerschool van Déhora Academy.
capaciteitsmanagement personeel dehora planning service center

Capaciteitsmanagement zorgt voor grip op uw personele inzet

De inzet van medewerkers in onregelmatige diensten gaat in organisaties vaak gepaard met veel aandacht voor perioderoosters en dagelijkse inzet. In de praktijk zien wij planners worstelen met het op peil brengen van de dagelijkse bezetting. Dat terwijl het vraagstuk van tekorten of mismatch vaak al in een eerder stadium ontstaat. Capaciteitsmanagement is een manier voor management om grip te krijgen op personele capaciteit en daarmee op de optimale inzet daarvan.

Onze ondersteuning

Het Planning Service Center van Déhora ondersteunt bedrijven en organisaties op het gebied van capaciteitsmanagement op drie manieren:

  1. Een werkaanbodanalyse helpt organisaties om het werkaanbod zuiver in kaart te brengen voor de huidige of toekomstige situatie. Dit zou ook een zorgvraag kunnen betreffen. Gelet wordt op de noodzaak om werk op een bepaalde plaats, tijd en met bepaalde kwalificaties uit te voeren. Declarabel werk en niet declarabele taken worden in kaart gebracht. De werkaanbodanalyse leidt tot heldere bezettingseisen en daarmee wordt de vraag naar inzet gedefinieerd.
  2. Een capaciteitsanalyse helpt organisaties snel en gefundeerd inzicht te krijgen in hun benodigde én beschikbare capaciteit, afgezet tegen het huidige (of verwachte) werkaanbod. De capaciteitsanalyse geeft antwoord op de vraag of de netto gevraagde bezetting kan worden geboden met de aanwezige capaciteit, kwantitatief en kwalitatief. Tevens geeft de capaciteitsanalyse aan welke bruto capaciteit nodig is om de netto capaciteit te realiseren.
  3. Een integraal capaciteitsplan combineert de uitvoering van een werkaanbodanalyse, een capaciteitsanalyse met plandoelstellingen, normen, meetpunten en een jaarplan. Dit plan geeft u — als management — grip op uw capaciteit, waarmee u (weer) aan het stuur komt van uw personele inzet. Het capaciteitsplan maakt het onderwerp “personele inzet” vanuit een gedeeld beeld bespreekbaar tussen managers, controllers en planners.

De analyses worden onder meer gegenereerd door specifieke data te verzamelen binnen uw organisatie. Bij de berekening worden normen en standaarden gebruikt die gangbaar zijn binnen uw organisatie.

 

Onze mogelijkheden voor u samengevat. Waar kiest u voor? 

  • Werkaanbodanalyse – Helderheid over de vraag naar personele inzet
  • c– Helderheid over uw inzetbare personele capaciteit 
  • Integraal capaciteitsplan – Startklaar plan voor grip op uw capaciteit 

Onze mogelijkheden voor u samengevat. Waar kiest u voor?

01

Werkaanbodanalyse

Helderheid over de vraag naar personele inzet
Meest gekozen
02

Capaciteitsanalyse

Helderheid over uw inzetbare personele capaciteit
Beste keuze
03

Integraal capaciteitsplan

Startklaar plan voor grip op uw capaciteit

Interesse in betere resultaten met capaciteitsmanagement?

Blog

Bekijk onze blogs over dit onderwerp

Waarom planning een fantastisch vak is
Een kijkje achter de schermen bij Déhora’s Planning Service Center

Het Planning Service Center (PSC) verzorgt, op afstand, de personeelsplanning van verschillende klanten. Wij namen een kijkje achter de schermen bij het PSC, en interviewden hiervoor Melvin, en van Déhora’s ervaren planningprofessionals.

planning overzicht
Een goede planning brengt meer rust en biedt overzicht voor het nieuwe jaar

Een nieuw jaar en een nieuwe begroting. Nieuwe kansen om het beter te doen. Maar beginnen we dan ook goed met onze personeelsplanning? Of maken we daarmee een valse start en lopen we aan het begin van het jaar al uit het lood?

planning service center
Planning Service Center optimaliseert uw personeelsplanning

Op een gegeven moment wordt het je teveel. Het Excelsheet dat je had gemaakt voor de planning van de medewerkers bereikt de grenzen van de overzichtelijkheid en zelf heb je eigenlijk geen tijd meer voor de planning. Het Planning Service Center biedt de oplossing.