Déhora is ISO 27001 gecertificeerd

Gezond roosteren

Is er binnen uw organisatie in de zorg (of andere sector) sprake van onregelmatige werktijden, onrustige roosters en nachtarbeid? Dat zijn allemaal factoren die invloed kunnen hebben op de gezondheid van uw medewerkers. Vraagt u zich af hoe u 'gezonde roosters' voor uw medewerkers kunt realiseren? Déhora is expert op het gebied van 'gezond roosteren' en wij helpen u graag verder.

Gezond roosteren in de zorg of andere sector. Déhora helpt

Waarom verdient 'gezond roosteren' uw aandacht?

De gezondheidsimpact van de werktijden is één ding; de discussies, belangen en soms zelfs conflicten die hierbij spelen zijn op zichzelf al reden om zorgvuldig aandacht te besteden aan 'gezond werken'.

Als goed werkgever wilt u vanzelfsprekend uw verantwoordelijkheid nemen om het werken zo gezond mogelijk te organiseren. U heeft hier zelfs de wettelijke verplichting toe. Veel organisaties zijn zich ervan bewust dat het werken in continuroosters ongezond is. Echter hebben zij geen keuze omdat hun diensten nu eenmaal 7 x 24 uur per week noodzakelijk zijn. Onderzoek toont de ongezonde invloed van deze werktijden aan. Gelukkig zijn er ook onderzoeksresultaten die aantonen dat de impact op de gezondheid is te verminderen door de roosters volgens bepaalde regels op te stellen.

 

Gezond roosteren in de zorg of industrie

Stappenplan naar gezonde roosters

De consultants van Déhora zijn expert op het gebied van gezonde roosters en helpen uw organisatie graag verder. In grote lijnen kunt u de volgende aanpak verwachten:

  • Wij analyseren uw roosters of te wel wij brengen de impact van de roosters in kaart op de gezondheid van uw medewerkers. Hierbij maken wij ondere andere gebruik van onze unieke tool de Rooster Risico Profiel Analyse (RRPA).
  • Met een aanvullend onderzoek onder uw medewerkers zorgen we voor meer draagvlak voor de nieuwe roosters. Dit speelt een belangrijke rol in het gehele proces.
  • We geven alle partijen een stem in het proces die een belang hebben bij de werktijden. Zonder te verzanden in eindeloze belangenconflicten, brengen wij beweging in de soms lang-bestaande impasse.  
  • Wij komen met passende nieuwe oplossingen, waarin alle partijen zijn meegenomen en de wet- en regelgeving is gewaarborgd.  

Meer weten over 'gezond roosteren'?

Laat hier uw gegevens achter of neem direct contact met ons op via het telefoonnummer: +31 (0) 20 213 68 71

Meer over dit onderwerp

gezonde-ploegendienst-medewerkers
4 tips voor gezondere ploegendienst medewerkers

Ongeveer een op de vijf medewerkers in Nederland werkt in onregelmatige diensten of nachtdiensten. Behoren uw medewerkers tot deze groep? Dan bent u er vast mee bekend dat dit soort diensten niet alleen fysieke, maar ook mentale en sociale gevolgen met zich meebrengt. Gezonde ploegendienst medewerkers zijn waardevol voor iedere organisatie. Lees hier 4 tips voor vitale ploegendienst medewerkers.

Hoe kunt u de werkdruk effectief verlagen binnen uw organisatie?

Werkdruk is niet hetzelfde als het druk hebben op het werk. Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) ontstaat werkdruk pas wanneer een medewerker “niet kan voldoen aan de eisen die het werk aan hem stelt”. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een medewerker onvoldoende tijd krijgt, niet de juiste middelen heeft of niet over de benodigde kennis en vaardigheden beschikt om zijn werk goed te doen.

Nieuw
Workshop
  • half dagdeel
  • opdrachtgever of extern
Op aanvraag
Workshop Gezonde werk-privé balans

In de workshop Gezonde werk-privé balans krijgen medewerkers inzicht in wat oorzaken zijn van een verstoorde werk-privé balans en wat de mogelijke gevolgen zijn.

Andere gerelateerde diensten

Is deze dienst niet helemaal wat u zoekt? Wellicht sluiten onderstaande diensten beter aan:

capaciteitstool
Nieuw rooster maken of beoordelen

Wilt u een nieuw rooster maken of laten beoordelen? Weet u niet welk type rooster past het beste past en welke verbeteringen mogelijk zijn? Hoe zorgt u voor gezonde roosters? Vragen waarvoor u bij de consultants van Déhora terecht kunt.

gezond werken voor werknemers binnen uw organisatie
Gezond werken in de nacht

Sommige medewerkers kunnen er prima tegen: nachtdiensten. Toch brengt 's nachts werken voor iedereen gezondheidsrisico’s met zich mee. Hoe beperk je deze? Bij Déhora denken we dat er vier belangrijke knoppen zijn om aan te draaien.

duurzame inzetbaarheid personeel
Duurzame inzetbaarheid

Wat kunt u als werkgever eigenlijk doen op het vlak van duurzame inzetbaarheid? Hoe zorgt u voor betrokken en bevlogen medewerkers die met plezier naar hun werk gaan?