Test jouw kennis van burn-out preventie

Basisrooster

In veel organisaties — in het bijzonder binnen de zorgsector — worden iedere maand of iedere vier weken individuele werkroosters gemaakt. Deze complexe en tijdrovende manier van roosters maken betekent een maandelijkse druk op alle betrokkenen. Door voor een langere periode een passend basisrooster te maken, verbeter jij de werkwijze en bespaart u ook nog eens een hoop tijd.

basisrooster maken voor betere individuele roosters

Wat zijn de voordelen van een basisrooster?

Een basisrooster is een vorm van een individueel repeterend rooster. Het rooster is dus voor een medewerker uniek in een bepaald aantal weken, het roosterpatroon herhaalt zich daarna.

De voordelen van een basisrooster:

  • Het werk kan over een langere periode goed worden verdeeld binnen een team.
  • Een passend basisrooster brengt rust en voorspelbaarheid voor de medewerkers, vooral wanneer het werkaanbod relatief stabiel is. Er vinden weinig wijzigingen plaats en de planner heeft er niet veel onderhoud aan. Dit draagt bij aan medewerkerstevredenheid en duurzame inzetbaarheid.
  • Er wordt optimaal gewerkt volgens de geldende regels (ATW, cao of bedrijfsafspraken).

Indien de basisroosters binnen een team niet meer passen op het werkaanbod, ontstaat het omgekeerde. De planner moet voortdurend wijzigen. Hierdoor ervaren de medewerkers onduidelijkheid en onrust. Daarom is periodieke analyse van en periodiek onderhoud aan capaciteitsplanning, en eenmaal gemaakte basisroosters, essentieel. 

 

Onze werkwijze

Als Déhora zijn wij specialisten in het maken van passende basisroosters, waar we een beproefde methodiek voor gebruiken, met een vaste doorloopperiode voor de totstandkoming.

We starten met een goed inzicht in het werkaanbod over een langere periode, alsmede in de beschikbare bruto én netto formatie. Het is belangrijk dat de beschikbare formatie past op het werkaanbod. Dit maken wij inzichtelijk in een capaciteitsplanning.

Vervolgens maken we een zo passend mogelijk basisrooster voor alle teamleden. Dat doen we aan de hand van de wensen van de medewerkers én de formele eisen (Wetgeving, cao, bedrijfsafspraken). De inzet hierbij is dat de “lusten en lasten” zo transparant en eerlijk mogelijk worden verdeeld en iedereen op het afgesproken aantal geplande inzeturen en diensten wordt gebracht. In sommige gevallen kiezen organisaties ervoor om alleen bepaalde dienstsoorten in het basisrooster op te nemen (weekenden, nachten) en/of een deel van de inzet flexibel te houden.

Het resultaat van onze aanpak is dat jij voor een langere periode beschikt over passende basisroosters. Deze roosters brengen rust en overzicht in jouw planning voor alle betrokkenen.

In situaties waarbij het werkaanbod in de tijd sterk wisselt, is het werken met basisroosters minder passend en is ons advies om te kiezen voor een andere roostermethodiek.

Heb jij interesse in betere resultaten met basisroosters?

Blog

Bekijk onze blogs over dit onderwerp

Waarom planning een fantastisch vak is
Een kijkje achter de schermen bij Déhora’s Planning Service Center

Wij namen een kijkje achter de schermen bij het Planning Service Center, en interviewden hiervoor Melvin, één van Déhora’s ervaren planningprofessionals.

Outsourcing-van-de-planning-uitkomst-voor-uw-organisatie
Outsourcing van de planning; uitkomst voor uw organisatie?

Wanneer biedt outsourcing van de planning uitkomst voor uw organisatie en wat zijn de voordelen? Wij geven hier graag antwoord op.