Zelfroosteren biedt medewerkers invloed op de werktijden en de organisatie de zekerheid dat aan de bezettingseisen wordt voldaan. De werkgever bepaalt de bezettingseisen en vervolgens kunnen medewerkers, binnen die kaders, zelfroosteren in 3 rondes: wensenronde, schuifronde en de definitieve ronde.
De werkgever bepaalt ‘hoe en wat’ en de werknemers bepalen ‘wie en wanneer’. Dit proces wordt afgestemd in een samenwerking tussen werkgever, werknemers, de OR en een specialist van Déhora.
Bij zelfroosteren is het werkaanbod van de organisatie leidend. De werkgever bepaalt de definitie van kaders en de bezettingseisen per team per roosterperiode. De werkgever laat daarna het rooster los tot de definitieve ronde. In de volgende stap kiest de werknemer zijn of haar gewenste werkdagen en -tijden op basis van de door de werkgever gevraagde bezetting. Hierbij hebben zij een grote mate van vrijheid bij het kiezen van werktijden. Binnen het team krijgen de werknemers eerst de kans om individueel wensen door te geven in de wensenronde, daarna heeft het team gezamenlijk de verantwoordelijkheid om het rooster rond te krijgen in de schuifronde. Daarna wordt het definitieve rooster met de werkgever vastgesteld.
Soms kan het verstandig zijn om eerst een pilot te draaien binnen een kleine groep om ervaring op te doen. Ook als er al ervaring is met zelfroosteren binnen de organisatie, kan op elke afdeling gestart worden met een pilot om aan deze roostervorm te wennen. Déhora heeft veel ervaring bij het begeleiden van pilots van het begin tot het eind. Heeft jouw organisatie behoefte aan begeleiding bij het uitvoeren van een pilot, neem dan contact met ons op.