Test jouw kennis van burn-out preventie

Deeltijdwerken in ploegendienst

In veel organisaties is deeltijdwerken een vanzelfsprekendheid. In een ploegenomgeving zitten hier echter heel wat haken en ogen aan. Wil je jouw medewerkers in ploegendienst een deeltijdbaan kunnen aanbieden? En wil je hiervoor een rooster ontwerpen waarin zowel de deeltijders als de rest van de ploeg prettig kunnen blijven werken terwijl de ploegbezetting in alle diensten geborgd is? Wij kunnen je hierbij helpen!

krapte industriesector door leeftijdsgrens nachtwerk

Groeiende behoefte aan deeltijdbanen in ploegenstructuur

Ploegenroosters gaan in de basis uit van een gelijke verdeling van de ‘lasten’ en de ‘lusten’ in het rooster. Iedereen werkt immers hetzelfde aantal en dezelfde soorten diensten en ontvangt hiervoor dezelfde toeslag. Zolang alle medewerkers in het ploegenrooster dezelfde contractomvang hebben, gaat dit probleemloos. In organisaties met ploegendiensten ontstaat steeds vaker de behoefte om deeltijdbanen aan te kunnen bieden. Zowel oudere als jongere medewerkers willen vaak minder uren werken om bijvoorbeeld hun baan beter te kunnen combineren met hun privéleven. Door deze groeiende behoefte aan deeltijdbanen komt de collectiviteit onder druk te staan.

Integreren van deeltijdbanen in ploegenroosters

Deeltijdbanen zorgen in ploegendiensten voor een behoorlijke ‘roosterpuzzel’. Blijven deeltijders bijvoorbeeld een evenredig aantal dag-, avond- en nachtdiensten werken? Kunnen deeltijddagen vrij worden opgenomen of worden deze dagen ingeroosterd? En kan een deeltijdbaan betekenen dat een medewerker van ploeg moet veranderen? Door slimme keuzes te maken, kunnen organisaties tot oplossingen komen die goed werken voor zowel de deeltijders als de voltijders.

 

gezonde-ploegendienst-medewerkers

Verschillende oplossingsrichtingen

Déhora is dé specialist op het gebied van ploegenroosters. Wij helpen jou graag met het ontwerpen van een passende oplossing voor jouw situatie. Dit kan een oplossing binnen de ploeg zijn, zoals een duobaan. Of een oplossing over de ploegen heen, zoals een apart rooster voor deeltijders. Beide hebben verschillende voor- en nadelen. Wat het beste past binnen jouw organisatie hangt af van de situatie. Belangrijk is in ieder geval om rekening te houden met de belangen van zowel de voltijders als de deeltijders. Als deeltijders bijvoorbeeld altijd de eerste of laatste nachtdienst van een reeks vrij hebben, is het dan voor voltijders nog wel mogelijk om tijdens deze diensten verlof op te nemen? Ook is het zaak om rekening te houden met de verwachte ontwikkeling van de vraag naar deeltijdwerk in jouw organisatie. Als deze vraag toeneemt, moet de gekozen oplossing werkbaar blijven.

werken ploegendiensten industrie

Onze aanpak

Met onze jarenlange expertise op het gebied van ploegenroosters brengen wij allereerst het speelveld met jou in kaart. Vervolgens ontwikkelen wij voorstellen voor het vormgeven van deeltijd in ploegenroosters in jouw organisatie. In onze voorstellen worden de bijbehorende randvoorwaarden en de voor- en nadelen meegenomen. Ook signaleren wij de mogelijke risico’s, inclusief de bijpassende tegenmaatregelen en consequenties voor bijvoorbeeld de onregelmatigheidstoeslag.

Als onafhankelijk expert kunnen wij jou desgewenst ook ondersteunen bij het proces om deeltijdroosters in te voeren. Dit doen wij bijvoorbeeld door de voorkeuren van medewerkers voor de verschillende oplossingen te inventariseren. In dergelijke trajecten zoeken wij altijd de balans tussen het belang van medewerkers en het belang van de organisatie.

Wat gaat dit voor jou betekenen?

Met een passende deeltijd ploegenstructuur biedt jij jouw medewerkers de werktijden die aansluiten bij hun persoonlijke situatie. Hiermee draag je bij aan de duurzame inzetbaarheid van jouw personeel en zorg je er enerzijds voor dat jouw medewerkers nu, en in de toekomst vitaal, productief, gemotiveerd en met de juiste kennis hun bijdrage kunnen leveren aan de organisatie. En anderzijds zorg je ervoor dat medewerkers zo gezond mogelijk met pensioen gaan.

Meer weten?

Heb jij vragen of wil je aan de slag met deeltijdwerken binnen ploegendiensten? Bel ons of laat hier jouw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met jou op.