“Ik was nog bezig met mijn Arbeidspsychologie promotie toen ik bij Déhora startte”, vertelt Carla (31). Zij is hier inmiddels twee jaar in dienst als researcher. “Onderzoek doen vind ik erg leuk, dat is mijn passie. Vooral als het gaat om het uitvoeren van toegepast onderzoek. Maar ook variatie in mijn werk en mijn persoonlijke ontwikkeling vind ik belangrijk. Daarom trok mij de functie in het onderzoeksteam van Déhora ook meteen aan. Ik doe onderzoek bij veel verschillende organisaties in tal van branches en kan daarnaast ook ervaring opdoen met het geven van advies op organisatieniveau.”
Carla houdt zich dagelijks bezig met het doen van onderzoek rondom de thema’s: (flexibele) werktijden, ploegenarbeid, werkdruk(-beleving), duurzame inzetbaarheid, de balans tussen werk en privé en workforce management. Momenteel doet zij bijvoorbeeld een evaluatieonderzoek voor het Rijksmuseum, waar het zelfroosteren enkele maanden geleden is geïmplementeerd. “Wat ik leuk vind aan mijn werk bij Déhora, is dat ik mij bezighoud met praktisch toepasbare onderzoeken. Ik probeer de onderzoeksresultaten te vertalen naar praktische aanbevelingen, die écht een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de situatie bij de klant. Dat geeft mij enorm veel voldoening.”
Op de vraag wat ze het leukst vindt, vertelt Carla enthousiast verder: “De kennis en ervaring die ik heb opgedaan in zoveel verschillende branches. Denk aan zorginstellingen, het onderwijs, de industrie. Allemaal verschillende branches met doelgroepen die allemaal weer vragen om een eigen aanpak. Ontzettend leerzaam!” Het vinden van de juist tone of voice is daarbij van groot belang. “Je moet je aanpassen aan de groep werknemers waar je mee werkt en je moet je kunnen inleven in hun werkcultuur, normen en waarden. De projecten die ik uitvoer zullen uiteindelijk invloed hebben op hun werksituatie. Het creëren van draagvlak is daarom essentieel voor een geslaagd project.”
Carla vertelt over haar leukste ervaring bij Déhora. Dat was een groot onderzoek in Azië in de luchtvaartbranche, waarin verschillende methodes werden ingezet. “We gebruikten bijvoorbeeld slaapdagboekjes, logboeken en actigraphy (een objectieve methode om slaap-waak ritmes in kaart te brengen). Het was een ontzettend omvangrijke studie en een enorme uitdaging. Extra leuk was dat ik ook een paar keer daar naar toe mocht gaan. Ik ben écht trots dat ik onderdeel mocht uitmaken van dit mooie project.”
Wil je meer weten over de functie van Researcher bij Déhora of ben je benieuwd naar andere openstaande vacatures? Bekijk ze dan hier.
Het gros van de arbeidstijden in Nederland kenmerkt zich nog steeds door het ‘9 tot 5’ patroon. Het is een praktijk die, qua vorm, in feite teruggaat naar het begin van de Industriële Revolutie midden 18de eeuw. Inmiddels is de samenleving ingrijpend gewijzigd. En met de huidige turbulente ontwikkelingen worden de eerste haarscheurtjes in het bolwerk van de traditionele arbeidstijden zichtbaar. Het is de hoogste tijd voor duurzame, flexibele en ‘culture proof’ arbeidstijden!