Supermarkt AH bevoorraden in de nacht
Het is een van de grootste ergernissen van de klant: vakkenvullers die tijdens de openingsuren het gangpad versperren. De winkels deels ’s nachts bevoorraden en vullen is prettiger voor de klant en biedt ook logistiek voordelen. Een proef moest uitwijzen of het mogelijk was om het vullen van de schappen bij AH deels te verplaatsen naar de randen van de dag en de nacht. Immers, de cao was niet geschreven op het werken tijdens nachtdiensten en het personeel was er ook niet voor aangenomen.
Meer nachtdiensten nu mogelijk
Albert Heijn vroeg Déhora een tiental pilotwinkels te bezoeken om de situatie in beeld te brengen. Al snel bleek dat medewerkers, die op vrijwillige basis deelnamen aan de proef, tevreden waren met werken in de nacht. Ook de supermarktmanagers waren gelukkig: zij gingen ’s morgens van start met een nette, goed gevulde winkel.
Het aantal nachtdiensten per week was wel een knelpunt. Volgens de regels die Albert Heijn hanteerde, mochten medewerkers niet meer dan 2 of 3 nachtdiensten draaien. Déhora wees Albert Heijn op een andere regel van de Arbeidstijdenwet. Daarbij wordt het aantal uren opgeteld dat een medewerker per 14 dagen werkt tussen 00.00 en 06.00 uur.
Met een slimme roosteraanpassing konden medewerkers nu 5 tot 6 nachtdiensten per week werken. Dit was een oplossing waar alle betrokkenen, waaronder de ondernemingsraad, goed mee uit de voeten konden.
Uitrollen van nieuwe roosters
Verder raadde Déhora aan de nachtploeg uit te breiden, voor het geval er iemand ziek werd. Ook is het veiliger als er ’s nachts minimaal 3 in plaats van 2 mensen werken. Inmiddels zijn tientallen supermarkten overgegaan naar gedeeltelijke bevoorrading in de nacht. Na een workshop van Déhora begeleidt Albert Heijn de winkels inmiddels zelf bij de overstap naar de nieuwe roosters.