Al meer dan 150 jaar is NedTrain specialist op het gebied van onderhoud en service, reiniging en revisie van rollend materieel. Op meer dan dertig strategische plaatsen aan het Nederlandse spoorwegnet onderhoudt Nedtrain, 24 uur per dag, 7 dagen per week, de spoorvoertuigen van zijn klanten.
Complexe roosterpuzzel NedTrain
Binnen de locatie Binckhorst, worden treinen in- en extern gereinigd en vindt klein onderhoud plaats. Hiertoe heeft de Binckhorst circa 45 medewerkers (binnen 3 functiegroepen) in dienst. Aangezien de treinen overdag rijden, vindt het meeste werk gedurende de nacht plaats. Ook is er een grote fluctuatie in de hoeveelheid werk per nacht. Dit leidt tot een complexe roosterpuzzel.
NedTrain wil meer rust in roosters
In de huidige situatie vindt een groot aantal ‘last minute’ roostermutaties plaats. Door medewerkers worden deze roosterwijzigingen als onprettig ervaren. Met het oog op de gewenste werk-privé balans, verzoeken zij NedTrain rust in het rooster terug te brengen. Daarnaast bestaan er veel individuele roostervoorkeuren, zoals minder nachtdiensten of alleen weekenddiensten. Dit kost de personeelsplanner veel tijd en het toekennen van de wens van de één gaat ten koste van “de rust in het rooster’ van de ander.
Daarnaast heeft de locatie te maken pieken en dalen in het werk gedurende de dag. NedTrain wil de personeelsbezetting beter afstemmen op de hoeveelheid werk, onder het motto “werken als er werk is”.
Implementatie zelfroosteren
Onder begeleiding van Déhora werd besloten dat de medewerkers van NedTrain over zouden gaan op zelfroosteren. Door middel van deze beproefde roostermethode uit Zweden werd men als groep verantwoordelijk voor het invullen van de juiste bezetting op de juiste tijdstippen. Medewerkers konden vervolgens zelfstandig hun gewenste werkrooster aangeven en onderling de diensten verdelen, zolang er maar voldoende mensen met de juiste capaciteiten aanwezig zijn.
Er werden aanpassingen gedaan in de verdeling van taken. Ook werd de gewenste bezetting op de verschillende momenten van de week tegen het licht gehouden en aangepast.
Voordelen van zelfroosteren
Door het zelfroosteren is de productiviteit toegenomen; er worden nu meer storingen per dag verholpen. Daarbij is er rust in de roosters gekomen. Het aantal last-minute mutaties is tot vrijwel nihil teruggebracht. Ook de werk-privé afstemming is verbeterd. Medewerkers kunnen hun wensen voor het rooster in 90-95% van de gevallen realiseren.