Nieuw rooster in slechts 4 weken
Het aanpassen van een rooster is een proces dat meestal vier maanden duurt. Bij het waterdistrict Rijn en Lek ging Déhora met medewerkers om tafel zitten om een nieuw rooster op te stellen in slechts 4 weken voor de bemanning van vaartuigen op de Rijn en de Lek.
Wensen van medewerkers centraal
Medewerkers gaven aan dat ze een aantal verbeteringen wensten. Ze wilden bijvoorbeeld geen of zo min mogelijk late diensten op de vrijdag vóór een vrij weekend. Ook vonden zij het prettiger om op vrijdag vrij te zijn in plaats van op maandag. Daarnaast wilde Rijkswaterstaat het rooster laten aansluiten op de roosters van de aangrenzende districten, zodat er een dekking ontstond van Nieuwegein tot aan het IJsselmeer en Zwolle. Dat zou het ook mogelijk maken om onderling diensten van elkaar over te nemen. Déhora en Rijkswaterstaat zetten vier dagen vast in de agenda en spraken af dat er daarna een aangepast rooster zou liggen. Zes van de twintig medewerkers werkten eraan mee. De teamleider hield de afstemming met de andere roosters in de gaten.
Nieuwe werktijdregeling en rooster
De eerste dag werd de systematiek van het roosteren besproken en kwamen de wensen van medewerkers aan bod. Op de twee volgende dagen werd er samen met de medewerkers gepuzzeld. Dankzij een smartboard kon iedereen direct zien welke consequenties een verandering heeft. Dat deze werkwijze kan rekenen op draagvlak, bleek op de vierde en laatste dag: de andere medewerkers hadden hun fiat reeds gegeven aan het rooster. Het resultaat is een nieuwe werktijdregeling met één basisschema, waarin de gevraagde verbeteringen verwerkt zijn. Uiteraard werd het nieuwe rooster getoetst met de zogenaamde RoosterScan zodat deze aan de wet- en regelgeving (Arbeidstijdenwet) voldeed.