Slim en efficiënt werken is steeds belangrijker geworden voor de gezondheid van jouw organisatie en medewerkers op de lange termijn. Duurzame inzetbaarheid van jouw personeel is daarom van levensbelang voor jouw organisatie. Maar wat houdt duurzame inzetbaarheid eigenlijk in? En steeds meer mensen werken vanuit huis, maar hoe zorgt u ervoor dat u op een gezonde manier kunt thuiswerken? In deze blog leggen wij uit wat duurzame inzetbaarheid is en geven wij een aantal tips weg om tijdens het thuiswerken ook duurzaam inzetbaar te blijven.
Duurzame inzetbaarheid gaat over een leven lang vitaal, gezond en productief, met de juiste kennis en motivatie aan het werk kunnen gaan. Werkgevers die zich bezighouden met dit onderwerp investeren in productiviteit, motivatie, gezondheid en ontwikkeling van hun medewerkers. Duurzame inzetbaarheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid: het vereist een werkomgeving die dit mogelijk maakt en een instelling bij de medewerker om de mogelijkheden te benutten.
Werken op onregelmatige tijden en/of in ploegendiensten brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Juist in deze organisaties is het van belang om aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid. Op deze manier stimuleert jij ook deze medewerkers om op een gezonde manier toe te werken naar de pensioengerechtigde leeftijd.
Door te investeren in een beleid gericht op duurzame inzetbaarheid kunnen er diverse voordelen optreden voor zowel de werkgever als de werknemer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lager ziekteverzuim, minder verloop van werknemers en een hogere arbeidsproductiviteit. Voor de medewerker leidt een gezondere levensstijl en werksfeer tot meer voldoening, hogere motivatie en een gelukkiger leven, zowel op werk-als privégebied.
Check regelmatig hoe het met jouw teamleden gaat. Wees bereikbaar voor ze en plan één op één gesprekken in. Toon oprechte betrokkenheid en investeer in de relatie met jouw medewerkers. Daarnaast is het uitstralen van vertrouwen van groot belang. Neem een coachende rol aan en moedig medewerkers aan om initiatief te tonen. Ook is het maken van resultaatafspraken belangrijk. Als medewerkers vanuit huis werken is het lastig om het proces te beoordelen. Beoordelen zal daarom op basis van output gaan. Afspraken over de te leveren output zijn daarom van groot belang. Om duidelijkheid te creëren dienen de gemaakte afspraken vast te worden gelegd in een thuiswerkbeleid en een thuiswerkovereenkomst.
Nu in veel organisaties vanuit huis wordt gewerkt, vraag jij jezelf wellicht af hoe jouw medewerkers hierin kunt ondersteunen. Déhora heeft een twee uur durende online workshop ‘Efficiënt en gezond thuiswerken’ ontwikkeld. Tijdens de workshop krijgen jouw medewerkers praktische tips en handvatten om op een efficiënte en gezonde manier vanuit huis te kunnen werken.
Bekijk of download de flyer voor meer informatie over “Workshop Efficiënt en Gezond Thuiswerken”
Déhora kan de beleving van medewerkers voor jou in kaart brengen met behulp van diverse technieken. Eén daarvan is het afnemen van een enquête die de ervaringen van medewerkers uitvraagt. De enquête wordt in overleg met jou geheel op maat opgesteld. Thema’s die bijvoorbeeld aan de orde kunnen komen, zijn: communicatie, de inrichting van de thuiswerkplek, productiviteit, de verbondenheid met het team, aansturing en overleg, werk-privébalans en wensen op het gebied van thuiswerken voor de toekomst.
Déhora helpt organisaties bij het opstellen van een thuiswerkbeleid. Dit doen we in overleg met de belanghebbenden, zoals bijvoorbeeld HR, ondernemingsraad, het management en de medewerkers. Door alle partijen bij de ontwikkeling te betrekken, wordt er draagvlak gecreëerd voor het beleid. Samen kijken we welke informatie er al beschikbaar is en welke informatie nog nodig is om een thuiswerkbeleid op te stellen dat goed aansluit bij de organisatie. Neem vrijblijvende contact met ons op.