Mijn ervaring met gezond thuiswerken: 5 tips die écht werken!

trainingen-tijdens-corona

Tegenwoordig is thuiswerken voor velen heel normaal geworden; soms meer onbewust dan bewust. Bijvoorbeeld wanneer wij ’s avonds  op de bank ploffen en de mailbox proberen bij te werken. Het aandeel thuiswerkers neemt over de jaren steeds meer toe.

Inmiddels circuleren er dan ook tal van tips om je te helpen zo goed en gezond mogelijk thuis te thuiswerken. In deze blog neem ik je mee hoe ik het thuiswerken ervaar als consultant bij Déhora. En uiteraard deel ik hoe ik zelf de gevonden tips probeer toe te passen.

1. Behandel het thuiswerken gewoon als een normale werkdag

De eerste en misschien wel belangrijkste tip is daarom: maak voor jezelf een werkschema en houd je eraan. In veel blogs komt deze tip terug, en eigenlijk is dit niet vreemd! Sinds ik ben begonnen met thuiswerken, doe ik weinig anders vergeleken met een normale werkdag op kantoor. De wekker gaat allereerst rond 7.30. Tussen 8.00 en 8.30 begin ik aan mijn mailbox en stel ik een to do lijst voor de dag op; dit raad ik iedereen aan.

Naarmate de uren verstrijken merk ik dat ik mij soms ook schuldig maak aan het uitvoeren van privé taken, zoals het huishouden. Deze taak is nu immers laagdrempelig om op te pakken. Maar verhoudingsgewijs ben ik eerder gewend werktaken in privétijd te doen dan andersom. Rond 17:00 probeer ik daarom mijn werkdag tevreden af te sluiten, net zoals ik doorgaans op kantoor zou doen. Ik vind het persoonlijk erg belangrijk om ook tijd in te ruimen voor mijzelf, om bijvoorbeeld tot rust te komen en mijn hobby’s uit te voeren.

2.  Zorg voor duidelijke verwachtingen, communiceer en deel progressie onderling met collega’s

Omdat je elkaar net wat minder makkelijk aanschiet dan op kantoor, kan het zo zijn dat samenwerking tussen collega’s op verschillende locaties om meer structuur en spelregels vraagt. De consultants van Déhora gebruiken “Microsoft Teams” als middel om met z’n allen te communiceren, ideeën te delen of de voortgang van projecten te bespreken. Wij organiseren bijvoorbeeld dagelijks om 9.00 een gezamenlijke dagopening, met als doel de dag doorspreken en afstemmen wie ondersteuning nodig heeft in het uitvoeren van zijn werkzaamheden.

3. Neem micropauzes

Als je op kantoor werkt, dan loop je doorgaans toch een aantal keer per dag naar de koffiemachine. Of je kletst bijvoorbeeld even met die ene collega die je eindelijk weer eens in de kantoortuin treft. De standaard ingebouwde micropauzes van kantoor schieten er plots bij in als je vanuit huis werkt, voor je het weet ben je enkele uren verder. Starend naar je beeldscherm, voorzien van knallende hoofdpijn. Het is daarom erg belangrijk om pauzes tussen je werk te plannen.

De RSI-vereniging adviseert iedere tien minuten een micropauze te nemen. Bij goed geplande pauzes zijn de productiviteit en de kwaliteit van het werk hoger. Werknemers maken minder fouten, terwijl de werksnelheid hoog blijft. Doordat het lichaam beter kan ontspannen, neemt de kans op RSI/CANS en lage rugklachten af. Anders omgaan met pauzes vraagt om gedragsverandering en kost dus moeite. Mocht jij dit ook als moeilijk ervaren, dan kun je gebruik maken van een pauze software die je een melding geeft wanneer het tijd is om een pauze in te lassen.

4. Zorg voor een correcte houding tijdens het werken

Veel mensen die niet gewend zijn om thuis te werken, hebben snel last van pijnklachten door een slechte houding. Zorg dat beide voeten op de vloer staan, zit rechtop en op 40-50 cm afstand van het scherm. Luister goed naar je lichaam – forceer niets bij klachten. Probeer (als het kan) meubels op jouw lichaam af te stellen. Ik probeer zelf daarnaast lopend te bellen, een kussen in mijn rug te zetten voor comfort en mijn houding en uiteraard elke tien minuten een micropauze in te lassen; even een frisse neus halen in de tuin of op het balkon.

5. Beweeg en stretch tijdens het werk

Voor je er erg in hebt ben je enkele uren verder en stap je verkreukeld uit je stoel. Probeer dan met simpele stretchoefeningen een eventuele stijfheid te voorkomen. Oefeningen kunnen bestaan uit je schouders herhaaldelijk op te halen, je hoofd te kantelen of je benen te strekken terwijl je zit.

Ten slotte kan het erg fijn zijn om de (thuis)werkdag op te breken door middel van een workout. Pak dat sportmatje uit de kast, tover de dumbells van zolder of volg een van de Youtube tutorials die je meenemen in een sportsessie vanuit huis. Het onderbreken van een werkdag voor ca. 30 minuten sporten heeft veel voordelen. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een hogere arbeidsproductiviteit en je kunt beter omgaan met stress. Tenslotte creëert het sporten vrijheid in jouw hoofd, waardoor je sneller tot nieuwe inzichten komt. Dus, wat houdt je nog tegen om meer te bewegen!

Mogelijk ook interessant voor u:

5 veelgemaakte fouten bij personeelsplanning
5 veelgemaakte fouten bij personeelsplanning

Er komt veel kijken bij het maken van een personeelsplanning. Denk aan onverwachte wijzigingen in het rooster, problemen met materialen, over- of onderbezetting. Hoewel elke planner streeft naar een optimale planning en goede roosters, loopt het niet altijd zoals gewenst. Welke fouten worden het meest gemaakt en hoe los je dit op? Een gewaarschuwde planner is er twee waard.

‘Must knows’ van de Arbeidstijdenwet (ATW)

Iedere werkgever is verantwoordelijk voor een zorgvuldige urenregistratie van zijn werknemers (zoals begin- en eindtijden diensten, pauzes en oproepen). Deze registratie is één van de belangrijkste eisen van de Arbeidstijdenwet, want het daadwerkelijk gelopen rooster moet voldoen aan alle wettelijke regelgeving.  In de praktijk is het vaak een uitdaging om te voldoen aan de ATW, met name bij onregelmatige diensten.