Het meeste werk wordt op doordeweekse dagen en overdag uitgevoerd. Toch wordt er anno 2021 ook veel in de nachtelijke uren gewerkt. De reden om in de nacht te werken, verschilt per sector. Bijvoorbeeld bij de politie, brandweer en ziekenhuizen maakt de aard van het werk – zorg of bescherming – het noodzakelijk dat men 24 uur per dag, 365 dagen per jaar operationeel is. De vraag hierbij is: Hoe kun je de risico's van nachtwerken minimaliseren?
De risico’s van werken tijdens nachtdiensten worden nog vaak onderschat. De ene medewerker kan er beter tegen dan de andere medewerker. Toch is het een feit dat werken in de nachtelijke uren risico’s met zich meebrengt, zowel voor de gezondheid als op sociaal vlak. Lichamelijke risico’s ontstaan omdat ‘s nachts werken ertoe leidt dat mensen slapen, eten en werken op andere tijden dan de tijden waarop de lichamelijke processen zijn ingesteld. Het gevolg hiervan is dat nachtwerkers slapen op de momenten dat het lichaam energie heeft. Eten en slapen gebeurt juist op momenten dat het lichaam wil rusten.
Werkgevers hebben in de visie van Déhora ten minste vier knoppen om aan te draaien en zo de risico’s van werken tijdens nachtdiensten te verminderen:
Wil je meer weten over dit onderwerp of onze dienstverlening, laat je gegevens achter of neem direct contact met ons op.
Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werken ruim 1,3 miljoen Nederlanders soms of regelmatig in de nacht. Nachtwerk wil zeggen: minimaal 1 uur werken tussen 00.00 's nachts en 06.00 uur ’s ochtends. Opgeteld gaat het om 15 procent van de Nederlandse werknemers en zelfstandigen. Hoewel het een belangrijke factor is in de Nederlandse economie, worden de risico’s van nachtwerken nog vaak onderschat. Want welke risico’s brengt nachtwerken eigenlijk met zich mee? Lees hier alles over de gezondheidsrisico's van werken in de nacht.
De sociale belasting wordt vaak onderschat, maar heeft een stevige impact. In dit artikel geven we 10 handige tips voor een gezonde balans tussen werk en privé bij nachtwerk.
Ongevallen door vermoeidheid Medewerkers met onregelmatige diensten of nachtdiensten hebben gemiddeld meer last van slaapgebrek. Hierdoor lopen zij een verhoogd…