Meld je snel aan voor het PLAN! Event van 6 november in Wilp

De essentie van duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid gaat over hoe werknemers gezond, gemotiveerd en bekwaam kunnen blijven, zodat zij zowel nu als in de toekomst hun werk kunnen blijven doen. Het is belangrijk dat werknemers zich voortdurend ontwikkelen, flexibel zijn, en een goede balans hebben tussen hun werk- en privéleven. Daarom is het van belang dat je als werkgever aandacht besteed aan de fysieke en mentale gezondheid van je werknemers.

Werknemers hebben graag zelf de touwtjes in handen, en zijn vaak op zoek naar ontwikkelingsmogelijkheden om mee te kunnen blijven groeien met hun functie. Voor werkgevers houdt dit in dat er een match moet zijn tussen de capaciteiten van medewerkers en de eisen van hun functie. Dit leidt tot hogere arbeidsproductiviteit en grotere betrokkenheid bij het werk.

 

Voordelen van duurzame inzetbaarheid

Voor werkgevers: hogere productiviteit en betrokkenheid

Werkgevers die investeren in duurzame inzetbaarheid genieten van de voordelen van verhoogde productiviteit en grotere betrokkenheid van werknemers. Door aandacht te besteden aan mentale gezondheid en persoonlijke groei, creëren werkgevers een omgeving waarin werknemers tot hun recht komen en kunnen groeien.

Op deze manier kan de werkgever een goede match tussen werknemers en hun banen faciliteren, wat positieve effecten heeft op de algehele prestaties van het bedrijf. Het aanmoedigen van o.a. gezonde leefgewoonten en het bieden van groeimogelijkheden spelen een belangrijke rol in het waarborgen van duurzame inzetbaarheid op de lange termijn.

Voor werknemers: betere gezondheid en werkplezier

Werknemers ervaren een betere werk-privébalans wanneer werkgevers zich richten op de gezondheid en het werkplezier van hun werknemers. Als werknemers minder fysieke én mentale belasting ervaren, behouden ze meer energie. Werknemers verbeteren zo hun werkprestaties en ervaren meer werkplezier, wat bijdraagt aan hun langdurige inzetbaarheid.

 

Vrouwelijke professional die voor een tafel staat, waar andere collega's een meeting houden.

 

De rol van data in duurzame inzetbaarheid

Data stelt organisaties in staat om de effectiviteit van initiatieven om duurzame inzetbaarheid te verhogen te meten en strategieën te ontwikkelen gebaseerd op feiten. Met data-gedreven beslissingen kunnen werkgevers beter inspelen op de behoeften van werknemers en de productiviteit verhogen.

Het meten van de impact van initiatieven om duurzame inzetbaarheid te verhogen

Om te kunnen beoordelen welke initiatieven daadwerkelijk bijdragen aan het verhogen van duurzame inzetbaarheid is het belangrijk om de impact van deze initiatieven te meten. Door in de data te duiken, kunnen we zien hoe effectief deze inspanningen zijn. Op deze manier kunnen bedrijven op maat gemaakte plannen bedenken om ervoor te zorgen dat hun werknemers op lange termijn inzetbaar zijn. Het monitoren van zaken als productiviteit, de gezondheid van werknemers en hoe betrokken mensen zich voelen helpt organisaties met het bevorderen van duurzame inzetbaarheid.

Korte termijn: Operationele en Tactische inzet van data

Op korte termijn stelt nauwkeurige dataverzameling organisaties in staat om sneller en meer gericht actie te ondernemen. Hierdoor kunnen bepaalde gevolgen op lange termijn worden geminimaliseerd. Denk bijvoorbeeld aan specifieke initiatieven om ziekteverzuim te voorkomen, wat op de lange termijn kan leiden tot een lager ziekteverzuim. Andere analyses die voor inzichten kunnen zorgen zijn analyses van personeelsverloop, prestaties en werktevredenheid. Deze data bieden inzichten in risico’s en kansen die de duurzame inzetbaarheid kunnen beïnvloeden. Aan de hand van een data-analyse kunnen organisaties proactieve ondersteuning bieden aan individuele medewerkers, waardoor tevredenheid toeneemt en verloop vermindert.

Om het succes hiervan te waarborgen op de lange termijn, is het belangrijk om regelmatig te meten en evalueren en initiatieven op basis van deze inzichten aan te passen.

Lange termijn: Strategische Visie en Toekomstplanning met data

Vooruitkijken is erg belangrijk, vooral in een veranderende arbeidsmarkt. Strategische personeelsplanning, ondersteund door uitgebreide data-analyses, stelt organisaties in staat om lange termijn trends te herkennen en hierop in te kunnen spelen. Met behulp van dashboards en visualisatietools kan een organisatie snel inzichten op doen en bepalen welke maatregelen nodig zijn om de toekomstige personeelsbehoeften af te stemmen op de organisatiedoelstellingen. Of het nu gaat om het aanpakken van verwachte personeelstekorten door middel van talentmanagement, of het aantrekken van nieuw personeel, data is een belangrijk middel om tot effectieve en tijdige oplossingen te komen.

 

Data-gedreven besluitvorming voor HR-strategieën

Verder speelt data-gedreven besluitvorming een cruciale rol bij het vormgeven van HR-strategieën. Door de verzamelde data te analyseren, kunnen bedrijven trends en patronen ontdekken om weloverwogen keuzes te maken. Deze methode stelt HR-teams in staat om effectieve plannen te ontwikkelen die de duurzame inzetbaarheid van werknemers verbeteren. Door op data te vertrouwen in plaats van op giswerk, kunnen bedrijven de effecten van hun HR-acties verfijnen en beter inspelen op de voortdurend veranderende behoeften van hun personeelsbestand.

 

Innovatieve tools en technologieën voor dataverzameling

Vandaag de dag zijn er steeds meer middelen beschikbaar om zowel de fysieke als mentale gezondheid van mensen, inclusief werknemers, te monitoren. Werkgevers kunnen deze tools gebruiken om een beter inzicht te krijgen in de conditie van hun werknemers gedurende de werktijden. Op basis van deze informatie kunnen vervolgens passende maatregelen worden genomen om de duurzame inzetbaarheid te vergroten.

Platforms voor werknemersfeedback zijn ook een welkome ontwikkeling. Met platforms voor werknemersfeedback verbetert de communicatie en voelen werknemers zich meer betrokken. Dergelijke platforms stellen organisaties in staat om beslissingen te nemen op basis van concrete gegevens, wat bijdraagt aan de lange termijn effectiviteit van hun teams. Door deze slimme technologieën te gebruiken, worden werkprocessen soepeler, wat leidt tot een werkplek die zowel gezond als productief is.

 

Conclusie

Data is dus een belangrijk element om de duurzame inzetbaarheid van jouw organisatie te verhogen. Door het gebruik van data kunnen organisatie op maat gemaakte initiatieven en strategieën ontwikkelen. Wanneer organisaties hun beslissingen baseren op feiten en cijfers, verhoogt dit de medewerkersbetrokkenheid en zorgt dit voor een efficiëntere inzet van middelen. Dit creëert op zijn beurt een werkomgeving waar zowel de werkgever als werknemer voordelen uit kunt halen, wat je organisatie enkel nog succesvoller kan maken.

 

Wil je weten wat data voor jouw organisatie kan betekenen bij het verhogen van de duurzame inzetbaarheid van jouw personeel? Neem dan snel contact met ons op.

Mogelijk ook interessant voor jou:

Een groep jonge werknemers die zich achter een laptop verzamelen op kantoor
Capaciteitsmanagement als oplossing voor personeelstekort?

Capaciteitsmanagement als oplossing voor personeelstekort? Het personeelstekort op de arbeidsmarkt was zelden zo groot en wordt, mede door de vergrijzing,…

Beleid voor het optimaliseren van processen, de cultuur en de inzet van personeel

Is er binnen jouw organisatie ook behoefte aan meer afspraken, kaders en regels rondom de planning? Ontdek hoe Déhora te werk gaat.