Veel mensen in Nederland werken in deeltijd. Een deel van hen zou best meer willen werken, maar doet dat niet. Bijvoorbeeld omdat het financieel weinig lijkt op te leveren, of omdat het lastig is te combineren met zorgtaken. Tegelijkertijd zijn de personeelstekorten in sectoren als zorg, onderwijs en kinderopvang groot. Er ligt dus een groot onbenut arbeidspotentieel. Dat kan tijdintelligenter! Het programma Meer uren werkt! wil helpen om dat potentieel beter te benutten. En wij sluiten ons daar uiteraard graag bij aan.
Meer uren werkt! is een tijdelijke subsidieregeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De regeling loopt van 5 november 2024 tot 2033 en biedt financiële steun aan samenwerkingsverbanden die aan de slag willen met activiteiten én onderzoek die bijdragen aan:
De regeling richt zich in de eerste plaats op de sectoren zorg, onderwijs en kinderopvang, waar de personeelstekorten het grootst zijn. Tegelijkertijd kunnen ook andere sectoren van de arbeidsmarkt deelnemen.
Door te onderzoeken wat mensen nodig hebben om daadwerkelijk meer te kunnen én willen werken, en daar vervolgens concrete oplossingen voor te ontwikkelen, draagt het programma bij aan een betere inzet van het onbenutte arbeidspotentieel. Dat leidt niet alleen tot een structureel hoger bruto binnenlands product (bbp), maar ook tot een hogere kwaliteit van dienstverlening in maatschappelijke sectoren. Bovendien helpt het meer mensen economisch zelfstandig te worden, waardoor de druk op sociale voorzieningen afneemt.
Want: meer uren werken, dat werkt. Voor de medewerker, voor de organisatie, en voor de samenleving.
Van het totale budget van € 30 miljoen is € 6,6 miljoen beschikbaar voor deze subsidieregeling. Organisaties kunnen subsidie aanvragen voor uiteenlopende interventies, afhankelijk van de sector waarin zij actief zijn.
De effectiviteit van de interventies wordt onderzocht door de Universiteit Utrecht. Daarbij is er aandacht voor onder meer de bereidheid van medewerkers om deel te nemen en de impact van de interventies op de langere termijn.
De volgende activiteiten (interventies) komen voor subsidie in aanmerking:
Voor zorg, onderwijs en kinderopvang:
Voor alle sectoren:
De regeling is bedoeld voor samenwerkingsverbanden van minimaal 10 organisaties binnen één sector. De activiteiten moeten samen met een kennisinstelling worden uitgevoerd. Daarnaast geldt:
De volledige voorwaarden zijn te vinden in de officiële regeling en op de website van Uitvoering van Beleid.
Wil jouw organisatie bijdragen aan sterkere maatschappelijke sectoren, met voldoende én tevreden personeel? Vraag dan subsidie aan tijdens de nieuwe aanvraagperiode van 2 t/m 16 juni. Bereid je aanvraag goed voor en dien deze in via het Subsidieportaal van Uitvoering Van Beleid (UVB).
Tegelijkertijd streven organisaties naar het verbeteren van het welzijn van werknemers, het bevorderen van een goede werk-privé balans en het…
Is er binnen jouw organisatie ook behoefte aan meer afspraken, kaders en regels rondom de planning? Ontdek hoe Déhora te werk gaat.
Het personeelstekort op de arbeidsmarkt is zelden zo groot geweest en wordt, mede door de vergrijzing, alsmaar groter. Ook binnen de zorgsector neemt het tekort aan personeel schrikbarend toe. Als zorgorganisatie is er een aantal zaken waarmee je kunt inspelen op het personeelstekort. Zo kun je bijvoorbeeld al enorme voordelen behalen met vaste medewerkers. Dit kun je doen door te werken met capaciteitsmanagement. In deze blog gaan wij hier dieper op in en leggen wij door middel van voorbeelden uit hoe capaciteitsmanagement een bijdrage levert aan een optimale personele inzet en planning