Op 1 mei vieren we de Dag van de Arbeid. Maar juist in de nacht, tijdens de Nacht van de Arbeid, staan we stil bij een groep die soms over het hoofd wordt gezien: de nachtwerkers. Terwijl de meeste mensen slapen, houden zij onze samenleving draaiende. In de zorg, beveiliging, logistiek of productie – nachtwerk is onmisbaar, maar verre van vanzelfsprekend.
Het vraagt veel van mensen die ’s nachts werken: fysiek, mentaal én sociaal. Maar ook voor organisaties is nachtwerk complex om goed te organiseren. Het vraagt om slimme roosters, oog voor gezondheid en een duurzame aanpak. Juist daar komt tijdintelligentie in beeld: bewust en doordacht omgaan met tijd, voor meer balans, welzijn en inzetbaarheid op de lange termijn.
Stichting Time Design speelt hierin een belangrijke rol. Sinds 2014 zetten zij zich in voor het verbeteren van de omstandigheden voor nachtwerkers. Tijdens de Nacht van de Arbeid organiseren zij niet alleen initiatieven die waardering brengen, maar ook bewustzijn creëren over de impact van nachtwerk. Met initiatieven zoals ‘nunches’, interviews en persoonlijke aandacht brengen zij het belang van goed nachtbeleid op een positieve manier onder de aandacht. Hun missie sluit naadloos aan bij de principes van tijdintelligentie: bewuster omgaan met tijd, voor een gezondere balans in werk en leven.
In deze blog delen we praktische tips voor iedereen die nachtdiensten draait, en het persoonlijke verhaal van Lisa, een ervaren nachtwerker die ons meer vertelt over haar ervaringen.
Lisa (37) werkt al tien jaar als verpleegkundige in een Rotterdams ziekenhuis. Ze weet als geen ander wat nachtwerk vraagt – én oplevert.
“Mijn eerste nachtdiensten waren pittig. Ik was moe, prikkelbaar en sliep slecht. Maar al snel ontdekte ik: de nachtdienst is ook bijzonder. Je hebt meer rust, meer focus, en de band met collega’s is hechter. Je zit echt samen in die nacht.”
Lisa besloot al vroeg om haar aanpak serieus te nemen.
“Ik ben gezonder gaan eten, sliep overdag in een goed verduisterde kamer en gebruikte oordoppen en witte ruis. Dat maakte echt verschil. Ook ben ik mijn planning anders gaan benaderen: bewuste keuzes maken, nee zeggen tegen sociale druk, en tijd voor herstel inbouwen.”
Nachtwerk is niet altijd makkelijk, geeft ze eerlijk toe.
“Je mist soms dingen – feestjes, etentjes. Maar ik heb geleerd om daar niet in te blijven hangen. Ik werk ‘s nachts, en dat is oké. Het werk geeft me voldoening, ik voel me nodig. En ik weet dat ik dit alleen goed kan doen als ik goed voor mezelf zorg.”
Wat ze anderen wil meegeven?
“Wees lief voor jezelf. Luister naar je lichaam. En praat met collega’s – die begrijpen je beter dan wie dan ook. Nachtwerk maakt je flexibel, krachtig en betrokken. Dat mag je best vieren.”
De Nacht van de Arbeid herinnert ons aan het feit dat nachtwerk aandacht verdient. Voor de mensen die het doen, en voor de organisaties die het mogelijk maken. Het vraagt om een bewuste omgang met energie, gezondheid én omgeving.
Tijdintelligentie helpt om daarin de juiste balans te vinden. Door bewust en doordacht om te gaan met tijd, ontstaat ruimte voor betere roosters, meer energie en duurzame inzetbaarheid.
Ben je benieuwd hoe jouw organisatie nachtwerk gezonder en efficiënter kan organiseren? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee.
Voor meer informatie over Stichting Time Design en hun initiatieven, bezoek stichtingtimedesign.nl.
In april, tijdens de Maand van de Nachtwerker en in het bijzonder tijdens de Nacht van de Arbeid (30 april – 1 mei), vraagt Déhora in samenwerking met Stichting Time Design, aandacht voor de mentale, fysieke en sociale belasting die nachtwerk met zich meebrengt. Deze belasting wordt namelijk vaak onderschat. In dit artikel geven wij de nachtwerkers onder ons enkele tips om gezond de nachtdienst door te komen. Ook geven wij organisaties tips om gezonde werknemers te hebben en te behouden!
Wanneer je werktijden afwijken van het biologische ritme van je lichaam, moet je extra rekening houden met de samenstelling van je maaltijden.
Nachtwerk is geen eitje. Daarom laten we in de maand april een aantal medewerkers aan het woord die op regelmatige basis nachtdiensten draaien. De nachtwerker aan het woord deze keer is Anne.