Meld je snel aan voor het PLAN! Event van 6 november in Wilp

Binnen personeelsplanning spelen zowel operationele planners als capaciteitsplanners een cruciale rol in het optimaal inzetten van medewerkers. Hoewel hun verantwoordelijkheden en benodigde vaardigheden verschillen, zijn beide functies essentieel voor het succes van een organisatie. In deze blog bespreken we wat deze functies inhouden, hun onderlinge verschillen en waarom ze beide nodig zijn voor een organisatie.

 

Definitie en inhoud van deze functies

De operationeel planner is verantwoordelijk voor het maken en invoeren van werkroosters op korte termijn, variërend van enkele dagen tot enkele maanden. Vaak is het noodzakelijk om flexibel in te spelen op verstoringen, zoals ziekte of personeelstekort. Deze planner is actief op de planningsafdeling van de opdrachtgever en zorgt ervoor dat het dagelijks functioneren van de organisatie soepel verloopt.

De capaciteitsplanner heeft daarentegen een bredere, meer strategische rol. Naast het opstellen van werkroosters, zowel voor de korte als lange termijn, richt de capaciteitsplanner zich ook op capaciteitsvraagstukken. Deze planner kijkt naar de toekomstige personeelsbehoeften van een organisatie, vaak tot 18 maanden vooruit. Om vooruit te kunnen kijken is het opstellen van capaciteitsplanningen essentieel. Hierbij adviseer je de opdrachtgever ook over de benodigde personeelscapaciteit, rekening houdend met trends zoals uitstroom of verwachte verlofpieken.

 

Verschil in scope en vaardigheden

Het grootste verschil tussen de operationeel planner en de capaciteitsplanner ligt in de focus van hun werk en de periode waarbinnen zij plannen. De operationeel planner concentreert zich op de korte termijn, waarbij snel en effectief reageren op veranderingen centraal staat. Dit vraagt om sterke probleemoplossende vaardigheden en een hoog aanpassingsvermogen. Hij of zij moet roosters opstellen, verstoringen snel oplossen en creatieve oplossingen vinden voor onverwachte situaties.

De capaciteitsplanner kijkt verder vooruit en richt zich op de langere termijn. Dit betekent dat deze planner naast de dagelijkse roosters ook scenario’s ontwikkelt voor de personeelsbezetting op de lange termijn. Deze strategische focus vraagt om meer analytische vaardigheden. De capaciteitsplanner moet data kunnen interpreteren, trends herkennen en aanbevelingen voor aanpassingen in de planning kunnen doen. Het is belangrijk dat hij niet alleen de huidige personeelsbezetting begrijpt, maar ook inzicht heeft in hoe veranderingen binnen de organisatie of externe factoren van invloed zijn op de personeelsbehoeften. Daarnaast moet de capaciteitsplanner communicatief vaardig zijn om effectief samen te werken met teamleiders en locatiemanagers.

 

Welke opleidingen zijn nodig?

Om als operationeel planner aan de slag te kunnen, is het belangrijk om te beginnen met de vakopleiding tot operationeel personeelsplanner. Deze opleiding legt de basis voor het succesvol uitvoeren van planningswerkzaamheden op de korte termijn. Na het behalen van deze opleiding kan je de vakopleiding tot capaciteitsplanner volgen. Deze opleiding richt zich op het strategische aspect van de personeelsplanning en biedt handvatten om capaciteitsvraagstukken effectief op te lossen.

 

Conclusie

Samengevat, de operationele planner is verantwoordelijk voor de dagelijkse uitvoering en het oplossen van korte termijn problemen, terwijl de capaciteitsplanner zich richt op de lange termijn en strategische besluitvorming. Beide rollen zijn essentieel voor een goed functionerende organisatie, maar ze vereisen verschillende vaardigheden. Om deze rollen succesvol te vervullen, is de juiste opleiding volgen van belang.

Wil je zelf aan de slag als operationeel planner of capaciteitsplanner? Bij de Déhora Academy kun je de gecertificeerde vakopleidingen volgen die je voorbereiden op deze uitdagende functies. Schrijf je nu in en zet de volgende stap in je carrière!

Mogelijk interessant

Een groep jonge werknemers die zich achter een laptop verzamelen op kantoor
Capaciteitsmanagement als oplossing voor personeelstekort?

Capaciteitsmanagement als oplossing voor personeelstekort? Het personeelstekort op de arbeidsmarkt was zelden zo groot en wordt, mede door de vergrijzing,…

Creatieve zakenvrouw tijdens een brainstorm op kantoor
De nieuwe rol van de personeelsplanner bij zelfroosteren

Zelfroosteren is een moderne roostermethodiek waarbij medewerkers deels zelf hun eigen werkrooster kunnen bepalen. Wat betekent dit voor de rol van…

6 kwaliteiten van een goede planner

De planner heeft uiteenlopende rollen. Hij adviseert en ondersteunt het management bij de organisatie van het werk. Tevens functioneert hij als een klankbord voor het personeel. Om de werkzaamheden zo goed mogelijk uit te voeren, zijn er een aantal kwaliteiten van groot belang