Tegenwoordig neigt de wereld steeds meer naar een levensstijl waarin activiteiten en diensten 24/7 beschikbaar zijn. Dit vraagt veel van zowel werkgevers als werknemers. Een dienstverlening van 7 dagen per week, 24 uur per dag, betekent dat men moet werken op momenten die sociaal en fysiek belastend zijn. Het is essentieel dat werkgevers en werknemers op een slimme en gezonde manier met deze werktijden, en met name de nachtdiensten, omgaan.

Het is belangrijk om de balans te vinden tussen de verwachtingen van werknemers en werkgevers met betrekking tot een volcontinue rooster. Om werknemers op een gezonde manier met deze werktijden om te laten gaan en ze duurzaam inzetbaar te houden, dienen de werktijden niet te belastend te zijn voor hun werk-privé balans. Vroeger was het gebruikelijk om bijvoorbeeld vijf tot zeven (nacht)diensten achter elkaar te draaien. Tegenwoordig wijzen diverse onderzoeken uit dat meer dan drie nachtdiensten achtereen niet goed is voor de gezondheid. Met het oog op een gezond en flexibel rooster, onderzoeken we de plus- en minpunten van verschillende 5-ploegendienst systemen.

 

Plus- en minpunten 5 ploegenrooster varianten

Het 2-2-2 ploegenrooster

Eén van de bekendste 5-ploegensystemen is het 2-2-2 rooster. Medewerkers werken reeksen van zes diensten achter elkaar en zijn na hun uitslaap dag drie dagen vrij. Binnen de reeks werk je telkens twee blokken van dezelfde diensten. Het rooster is voorwaarts roterend, en binnen de reeks van zes diensten heb je herstelmomenten. Bij medewerkers valt dit rooster in de smaak door het vaste ritme en de langere periodes roostervrij.

Het 3-4-3 ploegenrooster

Een andere bekende variant van het 5-ploegensysteem is het 3-4-3 rooster. Dit is een rooster met drie of vier gelijke diensten, gevolgd door twee of drie vrije dagen. Dit patroon herhaalt zich elke vijf weken. In vergelijking met het 2-2-2 rooster heeft dit rooster kortere dienstreeksen en in verhouding vaker een volledig weekend vrij.

Het 2-2-1 ploegenrooster

Het 2-2-1 rooster is iets minder bekend, maar wel een mooie middenweg met oog op de eerder benoemde roosters. Deze reeks is een stukje korter en bestaat uit vijf of zes diensten, met aansluitend drie of vier roostervrije dagen. Een voorbeeld hiervan is twee dag diensten, twee middag diensten, en één nachtdienst. Het rooster is voorwaarts roterend. Dit rooster biedt betere nachtrust in vergelijking met de andere 5-ploegenroosters, maar bestaat wel uit minder volledig vrije weekenden.

Hiernaast zijn er nog andere varianten van ploegensystemen. In onze whitepaper lichten we de verschillende roosters uitgebreid toe en worden ze getest aan de hand van van kenmerken zoals (1) nachtdienst, (2) periodiciteit, (3) avondrecreatie, (4) weekendrecreatie, en (5) FAID compliance hours. Verder worden de roosters visueel gepresenteerd en delen wij onze adviezen. Enthousiast geworden? Bekijk hier onze whitepaper!

 

Wil je meer weten over de verschillende ploegendiensten, of wil je advies welk rooster het beste past binnen jouw organisatie? Neem contact op met onze specialist, Bas Misset, via het telefoonnummer: 0646097918

Mogelijk ook interessant voor jou:

gezonde-ploegendienst-medewerkers
4 tips voor gezondere ploegendienst medewerkers

Ploegendiensten brengen niet alleen fysieke, maar ook mentale en sociale gevolgen met zich mee. Lees hier 4 tips voor vitale ploegendienst medewerkers.

Download whitepaper “Welk 5-ploegenrooster past bij mijn organisatie?”

In deze whitepaper vergelijken wij vijf 5-ploegenroosters met elkaar, die elk 7x24 uur bezetting hebben en die binnen ergonomische vuistregels zijn opgesteld.