Werken in een volcontinu ploegenrooster is per definitie zwaar. De medewerkers werken ‘s nachts, op verschillende tijden, in onregelmatige diensten én in de weekenden. Iedereen gaat anders om met deze wisselende werktijden. Het is daarom lastig om objectief te beoordelen of het ene rooster gezonder is dan het andere.
Om objectief te kunnen beoordelen of het ene rooster gezonder is dan het andere, hebben de specialisten van Déhora twee objectieve meetinstrumenten ontwikkeld die zij inzetten om roosters te beoordelen op gezondheid: RRPA en FAID. Hierbij kijken wij onder andere naar de kenmerken: nachtrust, periodiciteit, avondrecreatie en weekendrecreatie. In deze whitepaper delen wij graag onze bevindingen, aan de hand van een vergelijking tussen vijf 5-ploegensystemen. Welk 5-ploegenrooster het best bij uw organisatie past, leest u hier.
In organisaties die 5-ploegenroosters hanteren, staat doorgaans het rooster al jaren vast. Medewerkers zijn eraan gewend, werken in vaste ploegen en arbeidsvoorwaardelijke zaken (zoals toeslagen) zijn op het rooster afgestemd. Voor u als plantmanager, sitemanager, HR-manager of directeur is zo’n ploegenrooster een vaststaand gegeven. De vijf alternatieve 5-ploegenroosters onderscheiden zich door een betere aansluiting bij de wensen van de medewerkers of qua gezondheidsaspecten. Welk 5-ploegen werkt het beste voor uw organisatie?
In deze whitepaper vergelijken wij vijf 5-ploegensystemen met elkaar, die elk 7×24 uur bezetting hebben en die binnen ergonomische vuistregels zijn opgesteld. Wij geven voorbeelden van deze verschillende ploegenroosters, met daarbij de resultaten van de meetinstrumenten RRPA en FAID. Kortom, u leest in een overzicht de kenmerken van de verschillende roosters met daarbij een conclusie.