RoosterScan: controle van uw rooster op de Arbeidstijdenwet

Vraagt u zich af of uw nieuwe rooster wel voldoet aan de Arbeidstijdenwet (ATW)? Wellicht komt binnenkort de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) bij u op bezoek en wilt u meer zekerheid over uw roosters en hoe u die kunt verbeteren? Of wilt u de roosters aanpassen, maar weet u niet zeker of dat wel mogelijk is volgens de Arbeidstijdenwet?

check roosters op arbeidstijdenwet of atw

Roostersoftware vaak niet 100% waterdicht

Ter voorbereiding op de controles van de Inspectie SZW gebruiken veel bedrijven software om te waarborgen dat hun roosters aan de gestelde eisen van de Arbeidstijdenwet voldoen. Echter constateert Déhora in de praktijk dat de meeste software het personeelsrooster niet 100% controleert op de regels van de ATW. Hierdoor worden alsnog boetes opgelegd.

De interpretatie van de Arbeidstijdenwet heeft Déhora in samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bewerkstelligd. Déhora heeft hiervoor speciale software ontwikkeld. De Inspectie SZW gebruikt deze software bij het uitvoeren van inspecties. Door gebruik te maken van de RoosterScan voldoet u dus gegarandeerd aan de door hen gestelde eisen.

Wat zijn de resultaten van een RoosterScan?

Met onze RoosterScan evalueren wij of uw roosters aan de regels van de Arbeidstijdenwet en/of cao voldoen. Uiteraard afhankelijk van uw vraagstelling kunnen wij in korte tijd de roosterscan uitvoeren. Het volgende is mogelijk:

  • overzichtelijke rapportage van overtredingen in het basisrooster (of meerdere roosters ter vergelijking) op basis van de gewenste regelgeving;
  • aanbevelingen ter verbetering van het basisrooster. Indien uit het rapport blijkt dat er sprake is van overtredingen op de Arbeidstijdenwet, draagt Déhora u graag suggesties ter verbetering aan.

Aanvullende mogelijkheden zijn:

  • rapportage van overtredingen op basis van uw eigen cao-regelgeving;
  • rapportage van overtredingen op basis van de speciale regelgeving van het Arbeidstijdenbesluit (ATB). U kunt denken aan bijvoorbeeld roosters met aanwezigheids- en/of bereikbaarheidsdiensten;
  • toets op fysieke en sociale aspecten. Onze RRPA-tool toetst hoe gezond het personeelsrooster voor uw medewerker is. Denk hierbij aan de lengte van diensten, de voorspelbaarheid van het personeelsrooster of de fysieke inspanning die een medewerker moet verrichten. Ook hier draagt Déhora u graag suggesties ter verbetering aan;
  • rapportage van overtredingen op basis van de gewerkte uren van uw medewerkers.

Interesse in onze RoosterScan?

Heeft u interesse in de RoosterScan van Déhora, dan kunt u direct contact met ons opnemen of vrijblijvend een offerte aanvragen via onderstaande button:

RoosterScan aanvragen >