Meld je snel aan voor het PLAN! Event van 6 november in Wilp

Helden van de nacht aan het woord – Laura

Interview nachtwerk Laura

Nachtwerk is geen eitje. Daarom laten we in de maand april een aantal medewerkers aan het woord die op regelmatige basis nacht, vroege of late diensten werken. Deze keer: Laura, kinderverpleegkundige in een groot kinderziekenhuis in Nederland. Sinds 2015 is ze in dienst en werkzaam binnen de functie van verpleegkundige. Haar functie bestaat uit de zorg voor patiënten van 0 – 18 jaar, en het coördineren van de zorg voor deze patiënten.

Hoe lang en hoe vaak werk je al in de nacht? 

Ik werk al 5 jaar onregelmatig. Bij ons werkt het zo dat je je eigen rooster aan kunt vragen. Je geeft je wensen aan en de roosteraar maakt het rooster. Je kan zelf invullen welk type diensten én dagen je wilt werken, maar dit geeft geen garantie. Bij een fulltime dienstverband moet je minimaal 4 nachtdiensten per maand inroosteren. Je kunt hierbij wel zelf bepalen hoe je dit invult.

Hoe ervaar jij werken in de nacht?

Het werken zelf is altijd wel oké, het is meer het ernaartoe gaan wat altijd lastig is. Je wilt naar bed, maar moet nog gaan werken. Als je er eenmaal bent, dan gaat het wel, maar ik vind het wel zwaar. Ik moet altijd wel zorgen dat ik goed wakker blijf en me goed concentreer. Wij mogen niet alleen in de nachtdienst zitten, we zijn altijd met z’n drieën of vieren. Het scheelt wel dat ik niet zo veel slaap nodig heb.

Wat zijn voor jou de voordelen van werken in de nacht?

Je bent vaker doordeweeks vrij. Je hebt ook wel eens 3 dagen achter elkaar vrij, dit heb je bij een normale fulltime kantoorbaan natuurlijk niet. Maar hier staat wel tegenover dat je ook wel eens 6 dagen achter elkaar werkt. Tijdens de nachtdienst is er ook meer tijd voor gezelligheid met de collega’s; de patiënten liggen vaak te slapen en hierdoor is het vaak een stuk rustiger dan overdag. In een dagdienst is iedereen altijd druk en is het rennen en vliegen.

En de nadelen?

Het grootste nadeel is het ontbreken van ritme. Tijdens de nachtdienstreeksen heeft het ook op sociaal vlak nadelen. Na een normale dagdienst ga je nog wel eens sporten of iets doen, maar tijdens mijn nachtdiensten leef je meer op jezelf, in een bubbel. Qua gezondheid heb ik last van vermoeidheid en een opgeblazen gevoel in de nacht. Na een nachtdienst slaap ik erg onrustig overdag.

Waar haal jij je energie vandaan?

Rondom de nachten zorg ik ervoor dat ik voldoende sport en gezond eet. Ik probeer ook zoveel mogelijk normaal te slapen zodat ik zoveel mogelijk in mijn ritme blijf. Dan zijn de nachten best te doen.

Wat doet je werkgever om te ondersteunen?

Als je echt last hebt van medische klachten, kan je in overleg minder of geen nachten draaien. Ook kan je zelf bepalen hoe je je nachtdiensten opknipt. Sommige mensen vinden het fijner om 4 nachten achter elkaar te werken, maar ik doe liever 2 reeksen van 2 nachtdiensten.

Heb je tips voor andere nachtwerkers?

Vooral zorgen dat je goed eet tijdens de nachtdienst. Als je te lang wacht met eten, krijg je een dip. Het is ook wel verschillend per beroepsgroep hoe actief je bent in de nacht. Bij de verpleging kan je wel eens een hele rustige nacht hebben, dan is het best lastig om wakker te blijven. Wij zorgen ervoor dat we iets doen om actief te blijven, bijvoorbeeld een spelletje.