Test jouw kennis van burn-out preventie

Nacht van de Arbeid 2023

Nacht van de Arbeid 2023

De risico’s van nachtwerk onder de aandacht tijdens de Nacht van de Arbeid (1 op 2 mei 2023)

Het is weer bijna zover: de Nacht van de arbeid 2023 komt eraan in de nacht van 1 op 2 mei! Als initiatiefnemer vraagt Stichting Time Design al ruim acht jaar aandacht voor de fysieke, mentale en sociale belasting die nachtwerk met zich meebrengt. Hiervoor heeft deze stichting De Nacht van de Arbeid in het leven geroepen. Wij zijn enorm trots om te zien dat gedurende de jaren andere organisaties dit initiatief volgen en op hun manier ook een bijdrage leveren. Dat was tevens ons doel; meer aandacht voor de nachtwerkers!

Nachtwerk en risico’s
Nachtwerk is niet vanzelfsprekend, toch werken er heel veel mensen regelmatig in de nacht. Naar schatting bestaat de groep die soms of regelmatig in de nacht werkt, uit zo’n 1,3 miljoen mensen. Dat komt neer op ongeveer 15% van de Nederlandse beroepsbevolking. Nachtwerk is helaas niet zonder (gezondheids)risico’s, zo kwam ook duidelijk naar voren in het gepubliceerde onderzoek uitgevoerd door de Gezondheidsraad. Zo hebben nachtwerkers bijvoorbeeld vaak te kampen met verschillende fysieke, mentale en sociale uitdagingen. Bovendien is de kans op bedrijfsongevallen en fouten aanzienlijk groter tijdens de nachtelijke uren.

De fysieke, mentale en sociale belasting van nachtarbeid wordt helaas nog te vaak onderschat. Het goede nieuws is dat met de juiste structurele maatregelen medewerkers de nachtdiensten wel zo goed en gezond mogelijk door kunnen komen. De juiste kennis rondom gezond werken in de nacht is hierbij wel van cruciaal belang. En daar zetten wij ons, als Stichting Time Design, voor in!

Ons doel
Tijdens De Nacht van de arbeid vragen wij aandacht voor onze 1,3 miljoen nachthelden in Nederland. Want zonder hen zou onze samenleving er immers heel anders uitzien! Om onze waardering te tonen zal Stichting Time Design — in samenwerking met hoofdsponsor Déhora — aandacht besteden aan de fysieke, mentale en sociale belasting die nachtwerk met zich meebrengt.  Deze gezondheidsrisico’s worden, zoals eerder gezegd, nog veel te vaak onderschat. Met Stichting Time Design hebben wij verschillen initiatieven bedacht om nachtwerk en de risico’s hiervan meer onder de aandacht te brengen.

 

 

Lees hier alles over de initiatieven voor de Nacht van de Arbeid 2023

Gratis Mok #NACHTHELD

In aanloop naar de Nacht van de Arbeid, hebben wij een leuke winactie op de planning staan. Stichting Time Design heeft ook dit jaar weer mooie mokken ontworpen voor onze #nachthelden. Met als doel om deze groep eens goed in het zonnetje te zetten. Uit solidariteit met de nachtwerkers geven wij gratis mokken weg. Deze actie zal op LinkedIn én Facebook plaatsvinden. Ken jij een #nachtheld die écht een mok verdient? Laat het ons via LinkedIn of Facebook weten, en wij sturen er gratis een op!

Winactie Nacht Lunch #NUNCH

Het belang van gezonde en gevarieerde voeding is voor iedereen belangrijk, maar voor onze nachthelden in het bijzonder is dit een extra aandachtspunt. Want wanneer je werktijden afwijken van jouw biologische ritme, moet je extra rekening houden met de samenstelling van je maaltijden. Daarom zullen wij tijdens De Nacht van de Arbeid drie organisaties verrassen met een gezonde en voedzame nachtlunch, ofwel #Nunch. Wil jij jouw team, medewerker, partner, collega of vriend eens goed in het zonnetje zetten tijdens De Nacht van de Arbeid? Doe dan mee met onze winactie via LinkedIn of Facebook. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is lid worden en jouw #Nachtheld of collega’s taggen!

Doe jij mee?

Werk jij ook ’s nachts? Werk je in een organisatie waar er in de nacht wordt gewerkt? Of heb je misschien nachthelden in je directe omgeving die je eens goed in het zonnetje wil zetten? Doe dan mee met een van onze acties! Houd hiervoor onze LinkedIn en Facebook pagina in de gaten. Wil je meer weten? Stuur ons een mail via: info@stichtingtimedesign.nl