Kom op 5 oktober naar PLAN! Event in Sneek

De vakantieperiode staat enerzijds voor enkele weken ontspanning en uitgeruste werknemers. Daar tegenover staat echter een tijdelijke vermindering van de personeelscapaciteit. Voor planners is het een hele klus om alle vakantieplannen van het personeel op elkaar af te stemmen, bijvoorbeeld voor de aankomende zomer. Déhora geeft u graag een aantal tips om de vakantieplanning overzichtelijk te maken.

Succesfactoren voor een goede vakantieplanning

Succesfactoren voor het ontwerpen van een goede vakantieplanning zijn:

  • het tijdig inventariseren van de vakantiewensen: probeer zo vroeg mogelijk een beeld te krijgen wanneer uw personeel op vakantie gaat;
  • het honoreren van zoveel mogelijk vakantiewensen van uw medewerkers. Dit zal resulteren in een hogere medewerkerstevredenheid;
  • inventariseer hoe het werkaanbod zich in de vakantieperiode zal ontwikkelen. Afhankelijk van de branche, zult u zien dat het werkaanbod in de zomervakantie zal toenemen (bijvoorbeeld horeca) en in andere branches juist zal afnemen (bouwsector);
  • het inzichtelijk maken van de benodigde personele capaciteit ten opzichte van de beschikbare capaciteit;
  • onderzoek de mogelijkheden om onderbezetting op te lossen, zoals het beperken van onderhoudswerkzaamheden of opleidingen en trainingen, zodat het werkaanbod kan worden verlaagd;
  • inventariseer welke maatregelen u kunt nemen om eventuele personeelstekorten op te lossen. U kunt denken aan tijdelijk andere roosters of aan inhuur van uitzendkrachten, vakantiehulpen en stagiaires. U kunt ook vragen of uw parttime medewerkers tijdelijk extra willen werken.

Bepalen benodigde capaciteit

Het is heel reëel dat een vakantieperiode gepaard gaat met een toename of juist een afname van het werkaanbod. Voordat er een goede afweging kan worden gemaakt over het benodigde aantal medewerkers, is het essentieel om inzicht te krijgen in de werkzaamheden gedurende de vakantieperiode. Dit inzicht is snel te verkrijgen door het uitvoeren van een werkaanbodanalyse: een model dat Déhora veelvuldig in de vakantieproblematiek succesvol toepast. Naar aanleiding van de uitkomsten van zowel deze analyse als een inventarisatie van de vakantiewensen, wordt een vakantierooster (zomerrooster) ontwikkeld.

Afhankelijk van de complexiteit van de roosters kan er ook een kleine of grote wijziging in het reguliere rooster worden aangebracht. Ook is het vaak mogelijk om de werkzaamheden efficiënter of anders in te richten waardoor er meer ruimte ontstaat in de personeelsplanning. Hierbij is het wel van belang om rekening te houden met uw cao en/of interne bedrijfsregels.

Advies of workshop voor een zomerrooster

Déhora biedt duurzame oplossingen die de verhouding van de hoeveelheid werk versus gekwalificeerde mensen in balans houdt. De adviseurs van Déhora kunnen u daarbij uitstekend van dienst zijn. Met onze expertise ondersteunen wij bij de ontwikkeling van een passend vakantierooster. Desgewenst adviseren wij u over het efficiënter inrichten van werkzaamheden of andere passende maatregelen.

Onze incompany workshop ‘Zomerrooster maken‘ is wellicht ook een goede oplossing om uw organisatie optimaal voor te bereiden op de aankomende zomer. Maatwerk is mogelijk, zodat het goed aansluit bij de situatie van uw bedrijf.

Heeft u problemen met de vervanging van uw planners tijdens de vakantieperiode? Déhora levert ook interim planners die direct inzetbaar zijn en snel zijn ingewerkt.

Voor meer informatie of een vrijblijvend oriëntatiegesprek kunt u contact met ons opnemen.

Mogelijk ook interessant voor u

planning overzicht
Een goede planning brengt meer rust en biedt overzicht voor het nieuwe jaar

Een nieuw jaar en een nieuwe begroting. Nieuwe kansen om het beter te doen. Maar beginnen we dan ook goed met onze personeelsplanning? Of maken we daarmee een valse start en lopen we aan het begin van het jaar al uit het lood?