Kom op 5 oktober naar PLAN! Event in Sneek

Hoe zorgt u ervoor dat uw medewerkers in hun kracht komen te staan?

De arbeidsmarkt is meer in beweging dan ooit te voren, niet in de laatste plaats door de huidige pandemie die grote verschuivingen met zich meebrengt. Om te kunnen voldoen aan een snel veranderende klantvraag moeten organisaties blijven innoveren en zich steeds flexibeler kunnen opstellen. Onder medewerkers bestaat een groeiende behoefte aan een goede werk-privébalans en dus gepersonaliseerde arbeidstijden. Tenslotte verandert door automatisering het werk zelf: banen verdwijnen of veranderen en er komen banen bij waarvoor nieuwe kennis en vaardigheden benodigd zijn.

Waarom is kracht juist nu belangrijk?

Het is in deze context niet langer mogelijk om voor de lange termijn te voorspellen hoe veel medewerkers met welke kwaliteiten er benodigd en beschikbaar zijn. Hierdoor is het extra belangrijk dat organisaties voldoende veerkracht hebben om op veranderingen in te spelen. Dit vereist dat medewerkers goed bij de organisatie passen en duurzaam inzetbaar blijven. Met andere woorden: staan medewerkers in hun kracht?

Wat betekent het om in je kracht te staan?

Medewerkers staan in hun kracht wanneer hun persoonlijke behoeften, doelen, wensen, waarden, normen, verantwoordelijkheden en bevoegdheden overeenkomen met die van de organisatie. Als een organisatie bijvoorbeeld sterk hiërarchisch opereert, is het voor deze organisatie belangrijk om medewerkers aan te trekken die hier wel bij varen, bijvoorbeeld omdat ze graag een duidelijke taakomschrijving hebben. Als medewerkers in hun kracht staan, betekent dit dat ze niet alleen aanwezig en competent zijn, maar ook de motivatie en de energie hebben om hun werkzaamheden optimaal uit te voeren. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat medewerkers creatiever en klantvriendelijker zijn wanneer ze in hun kracht staan. Ook hebben medewerkers dan meer plezier in het werk en is het ziekteverzuim lager. In je kracht staan is daarmee een belangrijk onderdeel van duurzame inzetbaarheid.

Hoe zorgt u ervoor dat uw medewerkers in hun kracht komen te staan?

In een turbulente arbeidsmarkt waarin snel geleverd moet worden en taakomschrijvingen voortdurend veranderen is het cruciaal dat medewerkers in hun kracht staan. Wanneer u het benodigde personeel voor de komende jaren in kaart brengt, dan is het aantallen en kwaliteiten te denken, maar ook kracht. Wij hebben de volgende tips voor u:

  • Breng in kaart welk type medewerker in uw organisatie het beste in zijn kracht staat.
    Denk hierbij aan de cultuur, strategische doelen en waarden van uw organisatie, en schets personages van medewerkers die hierbij zouden passen: wat vinden deze medewerkers belangrijk in een organisatie? Welke voorkeuren hebben ze op het gebied van werktijden, persoonlijke ontwikkeling, aansturing en arbeidsvoorwaarden? Maak waar nodig een onderscheid tussen verschillende afdelingen, functieprofielen en leeftijdsgroepen.
  • Meet in hoeverre uw medewerkers in hun kracht staan.
    Alleen een onafhankelijk onderzoek maakt kracht meetbaar en geeft u kwantitatieve inzichten. Déhora heeft hiervoor de Krachtmeter ontwikkeld. Dit is een vragenlijst voor uw medewerkers waarin wordt gemeten in hoeverre de gewenste werksituatie van de medewerker overeenkomt met de situatie binnen de organisatie op een breed scala aan onderwerpen. De uitkomst van deze meting laat op verschillende gebieden zien in hoeverre uw medewerkers in hun kracht staan, en welke concrete stappen er genomen moeten worden om het beste in uw medewerkers naar boven te halen.
  • Integreer kracht in talent management
    Het is belangrijk dat medewerkers zich ervan bewust zijn hoe zij er zelf voor kunnen zorgen dat zij optimaal in hun kracht komen. Integreer daarom het begrip kracht in uw talentmanagementprogramma. Breng de talenten van individuele medewerkers in kaart en ontwerp samen met de medewerker een routekaart waarop u aangeeft hoe deze medewerker zijn talenten bij de organisatie kan laten aansluiten.

 

Wilt u weten hoe u het beste in uw medewerkers naar boven brengt? De experts van Déhora staan voor u klaar. Neem voor een vrijblijvend gesprek contact op met Christine Baaijens via c.baaijens@dehora.nl  of vul het contactformulier in!

Mogelijk ook interessant voor u

Risico’s van langdurig zitten tijdens het (thuis)werken

Vergeleken met de rest van Europa, zitten Nederlanders gemiddeld het meest. Met name op het werk brengen  mensen veel tijd…

Hoe blijft men duurzaam inzetbaar tijdens het thuiswerken?

Voor de ene organisatie was het een sprong in het diepe, voor de andere was het al langere tijd normaal;…