Déhora is ISO 27001 gecertificeerd

Tijdens de Nacht van de Arbeid (1 op 2 mei) vraagt Stichting Time Design aandacht voor de fysieke, mentale en sociale belasting die het werken in de nacht met zich meebrengt. Deze belasting wordt namelijk nog te vaak onderschat. In aanloop van de Nacht van de Arbeid plaatsen wij informatieve blogs, houden leuke winacties op social media en zetten wij over verschillende manieren onze nachthelden eens goed in het zonnetje.

In deze blog geven wij informatie over onze biologische klok en de ontregeling hiervan door het werken in onregelmatige ploegen- en nachtdiensten.

Wat is de biologische klok?

Iedereen heeft vast wel eens heeft gehoord van de ‘biologische klok’, maar wat doet deze klok nou eigenlijk? De biologische klok is een organische eigenschap van maar liefst 1/3 kubieke millimeter in de hersenen, en bestaat uit een groep zenuwcellen die via het oog informatie binnen krijgt en zo jouw 24-uurs slaap-waakritme regelt. Wordt het buiten donker, dan start de aanmaak van het hormoon melatonine, gestuurd door de pijnappelklier in onze hersenen. Dit hormoon activeert onze slaap. Bij het waarnemen van donker gaan er twee verschillende eiwitten zich met elkaar verbinden. Deze eiwitten vallen weer uit elkaar als er licht wordt waargenomen. Dit proces gaat de hele dag en nacht door. De biologische klok stuurt zo het ritme van het lichaam aan en wisselt tussen de waak- en slaapstand.

Ontregeling biologische klok door onregelmatige diensten / nachtdiensten

Het werken in onregelmatige ploegendiensten of nachtdiensten kan de interne klok flink ontregelen. Van maar liefst 75% van de mensen die in onregelmatige ploegendiensten / nachtdiensten werkt, is de slaap-waakritme verstoord. Dit kan leiden tot:

  • chronische vermoeidheid;
  • moeite met wakker worden;
  • moeite met wakker blijven;
  • moeite met slapen en doorslapen.

Het effect op biologische klok is te merken aan:

  • concentratieproblemen;
  • een ontregelde slaap-waakritme;
  • concentratieproblemen;
  • verstoring van het eetpatroon;
  • problemen met de stoelgang, obstipatie of diarree;
  • gebrek aan energie;
  • stemmingswisselingen, hoofdpijn, prikkelbaarheid.

Feitje: Wat langer opblijven geeft overigens minder verstoring dan iets vroeger opstaan.

Het kan enkele dagen duren voordat de biologische klok zich aanpast aan de lokale omstandigheden. Ons advies is om een voorwaarts roterend rooster (ochtend-avond-nacht roulatie) aan te houden. De reden hiervoor is dat de algemene rusttijd tussen de diensten langer is en medewerkers voldoende tijd hebben om op te laden.

Neem een kijkje op de website van Stichting Time Design — initiatiefnemer van de Nacht van de Arbeid — voor meer informatie.

Mogelijk ook interessant voor u:

gezond

gezonde-ploegendienst-medewerkers
4 tips voor gezondere ploegendienst medewerkers

Ongeveer een op de vijf medewerkers in Nederland werkt in onregelmatige diensten of nachtdiensten. Behoren uw medewerkers tot deze groep? Dan bent u er vast mee bekend dat dit soort diensten niet alleen fysieke, maar ook mentale en sociale gevolgen met zich meebrengt. Gezonde ploegendienst medewerkers zijn waardevol voor iedere organisatie. Lees hier 4 tips voor vitale ploegendienst medewerkers.

Tips gezonde voeding nachtdiensten
10 tips voor gezonde voeding bij nachtarbeid

Heel wat Nederlanders werken regelmatig nachtdiensten. Het belang van gezonde en gevarieerde voeding is voor iedereen belangrijk, maar voor deze groep in het bijzonder. Wanneer je werktijden afwijken van het biologische ritme van je lichaam, moet je namelijk extra rekening houden met de samenstelling van je maaltijden. Wij geven je graag een aantal tips!