Welk type rooster past het beste binnen onze organisatie? Op welke manier kunnen wij onze roosters verbeteren zodat we voldoen aan de wet- en regelgeving? Hoe zorgen wij voor gezonde roosters? Dit zijn vragen waarmee Déhora vaak te maken krijgt
Elk mens is anders en ook elke organisatie, afdeling of elk team is anders. Een standaard rooster, zoals een 5-ploegenrooster, past per definitie niet optimaal bij het werkaanbod en het personeel. Er worden hierbij altijd concessies gedaan: medewerkers krijgen een vast patroon waar zij hun privé omheen plannen, werkzaamheden worden op momenten gedaan die niet optimaal zijn en de vastigheid resulteert in een wisselende werkdruk (onderbezetting of juist leegloop). In theorie past dus een individueel rooster het beste, want het is afgestemd op de benodigde bezetting en de wensen van de medewerker.
Individuele roosters zijn er in 1000-en-1 verschillende uitvoeringen: van kleine differentiaties in ploegenroosters tot en met individuele maandroosters. Hoe weet u als teamleider, afdelingshoofd of HR-manager welk type rooster het best bij uw organisatie en medewerkers past? En wat vindt de ondernemingsraad ervan?
Déhora heeft het roostervormgevingsmodel ontwikkeld en gebruikt dit bij alle opdrachtgevers.
Déhora organiseert dit met een projectgroep, waarin de belangrijke stakeholders uit de organisatie zijn vertegenwoordigd. Onder leiding van en met advies vanuit Déhora werken we naar een gedragen oplossing. Hierbij krijgen medewerkers bijvoorbeeld de keuzemogelijkheid uit drie roosters en zorgt Déhora voor het juist invullen van het uiteindelijke instemmingsverzoek richting de ondernemingsraad. Déhora ondersteunt daarna met de implementatie en eventueel het beheer van roosters. Dit kan op uw locatie maar ook vanuit ons Planning Service Center.
Déhora is gespecialiseerd in het ontwikkelen van roosters, in alle soorten en maten. Hierbij zoekt de consultant van Déhora altijd de optimale balans tussen de wensen van de medewerkers (vaste vrije dagen, weekendpatronen en bijvoorbeeld deeltijdwerken), de wensen vanuit de werkgever (bezetting, mate van flexibiliteit en bijvoorbeeld kwalificaties) en de geldende kaders (wet- en regelgeving, interne afspraken en werktijdregelingen).
De consultants van Déhora tonen hun toegevoegde waarde:
Afhankelijk van uw vraagstelling kunnen onze specialisten uw organisatie assisteren bij de ontwikkeling of beoordeling van een nieuw rooster. U krijgt gedragen en op maat gemaakte roosters. Deze nieuwe roosters zijn opgezet door een projectgroep onder leiding van Déhora en die voldoen aan wet- en regelgeving. Déhora verwerkt dit in een rapportage en in een instemmingsverzoek richting uw ondernemingsraad. Daarnaast kan Déhora zorg dragen voor de implementatie en het beheer van de roosters.
Nieuw rooster voldoet aan wetgeving door roosterscan
Het verwerken van de wensen van alle medewerkers in een rooster is haast onbegonnen werk omdat het zeer tijdrovend is. Déhora hielp Rijkswaterstaat aan een nieuw rooster in slechts 4 weken in plaats van de gemiddelde 4 maanden. Lees in deze case hoe Déhora dit realiseerde.
Laat hier uw gegevens achter of neem direct contact met ons op.
De zomervakantie staat voor de deur. Een tijd waarin veel medewerkers genieten van een zorgeloze vakantieperiode. Een ontspannen periode voor de medewerkers, maar ook een hoop gepuzzel met planningen. Vanaf december zitten veel planners al met hun handen in het haar. Met deze gouden tips kun je als planner zorgeloos iedere vakantie door.
Ongeveer een op de vijf medewerkers in Nederland werkt in onregelmatige diensten of nachtdiensten. Behoren uw medewerkers tot deze groep? Dan bent u er vast mee bekend dat dit soort diensten niet alleen fysieke, maar ook mentale en sociale gevolgen met zich meebrengt. Gezonde ploegendienst medewerkers zijn waardevol voor iedere organisatie. Lees hier 4 tips voor vitale ploegendienst medewerkers.
Een goed en gezond personeelsrooster zorgt voor lagere personeelskosten door een optimale personeelsbezetting, hogere medewerkerstevredenheid en vitaliteit van de medewerkers. Tijdens deze training leer je hier meer over.