Test jouw kennis van burn-out preventie

Beoordelen of maken van nieuwe en gezonde roosters

Welk type rooster past het beste binnen onze organisatie? En hoe kunnen wij onze roosters verbeteren rekening houdend met de wet- en regelgeving? Veel bedrijven kloppen bij Déhora aan met de vraag: Hoe zorgen wij voor gezonde roosters?

maken nieuw rooster door Déhora consultant

Welk type rooster past het beste?

Elk mens is anders en ook elke organisatie, team of afdeling. Een standaard rooster, zoals een 5-ploegenrooster, past per definitie niet optimaal bij het werkaanbod en de wensen van het personeel. Medewerkers krijgen een vast patroon waar zij hun privé omheen plannen, werkzaamheden worden op momenten gedaan die niet optimaal zijn en de vastigheid resulteert in een wisselende werkdruk (onderbezetting of juist leegloop). In theorie past dus een individueel rooster het beste, want het is afgestemd op de benodigde bezetting en de wensen van de medewerker.

Individuele roosters zijn er in 1000-en-1 verschillende uitvoeringen: van kleine differentiaties in ploegenroosters tot en met individuele maandroosters. Hoe weet je als teamleider, afdelingshoofd of HR-manager welk type rooster het best bij jouw organisatie en medewerkers past? En wat vindt de ondernemingsraad ervan?

Waarom verdient 'gezond roosteren' jouw aandacht?

De gezondheidsimpact van de werktijden is één ding; de discussies, belangen en soms zelfs conflicten die hierbij spelen zijn op zichzelf al reden om zorgvuldig aandacht te besteden aan ‘gezond werken’. Veel organisaties zijn zich ervan bewust dat het werken in continuroosters ongezond is. Echter hebben zij geen keuze omdat hun diensten nu eenmaal 7 x 24 uur per week zijn. Onderzoek toont de ongezonde invloed van deze werktijden aan. Gelukkig zijn er ook onderzoeksresultaten die aantonen dat de impact op de gezondheid is te verminderen door de roosters volgens bepaalde regels op te stellen.

Stappenplan

De consultants van Déhora zijn expert op het gebied van gezonde roosters en helpen jouw organisatie graag verder. Wij hebben een roostervormgevingsmodel ontwikkeld, die ingezet wordt bij verschillende opdrachtgevers om de roosters gezonder en beter passend te maken. Déhora organiseert dit met een projectgroep, waarin de belangrijke stakeholders uit de organisatie zijn vertegenwoordigd. Déhora ondersteunt daarna met de implementatie en eventueel het beheer van roosters. Dit kan op jouw locatie maar ook vanuit ons Planning Service Center.

Stappenplan in grote lijnen

1
Analyse
Wij analyseren de roosters en brengen de impact van de roosters in kaart op de gezondheid van jouw medewerkers.
2
Aanvullend onderzoek
Met een aanvullend onderzoek onder jouw medewerkers zorgen we voor meer draagvlak voor de nieuwe roosters.
3
Inspraak alle partijen
Wij geven alle partijen een stem in het proces die een belang hebben bij de werktijden.
4
De oplossing
Wij komen met passende nieuwe oplossingen, waarin alle partijen zijn meegenomen en de wet- en regelgeving is gewaarborgd.

Roosters ontwerpen is onze expertise

Déhora is gespecialiseerd in het ontwikkelen van roosters, in alle soorten en maten. Hierbij zoekt de consultant van Déhora altijd de optimale balans tussen de wensen van de medewerkers, de wensen vanuit de werkgever en de geldende kaders.

De consultants van Déhora tonen hun toegevoegde waarde met:

  • ervaringen uit dezelfde of andere branche;
  • ervaringen met alle diverse roostertypen;
  • ervaring met alle diverse roostermethodieken (wensenrooster, ploegenroosters of bijvoorbeeld zelfroosteren);
  • een rekenkundige en analytische onderbouwing van roosterscenario’s;
  • kennis over de Arbeidstijdenwet en cao’s;
  • en handige softwaretools waarmee de roosters worden ontwikkeld.

Voordelen van een gezond personeelsrooster

Minder bezettingsproblemen

Een goed personeelsrooster past bij jouw werkaanbod en personele capaciteit.

Minder roosterwijzigingen

Wanneer een personeelsrooster beter aansluit bij de wensen van jouw medewerkers en uw bedrijfsvoering leidt dit automatisch tot minder aanpassingen in het personeelsrooster.

Voldoen aan wet- en regelgeving

Geen overtredingen in jouw basisrooster, want het rooster voldoet aan de wet- en regelgeving van de Arbeidstijdenwet en jouw cao.

Gezonde werknemers

Door een personeelsrooster te hanteren dat voldoet aan allerlei sociale en fysieke aspecten, blijven jouw medewerkers langdurig ‘gezond’ inzetbaar.

Jouw medewerkers weten waar ze aan toe zijn

Een personeelsrooster op individueel niveau geeft weer wanneer welke medewerker voor welke dienst ingepland staat.

Hogere medewerkerstevredenheid

Geen disbalans meer tussen werk en privé.

Wil je ook jouw roosters verbeteren of laten beoordelen?

Laat hier jouw gegevens achter of neem direct contact met ons op.

Meer over dit onderwerp

gouden tips voor een optimaal vakantierooster
7 planning tips voor een goed vakantierooster

De zomervakantie staat voor de deur. Een tijd waarin veel medewerkers genieten van een zorgeloze vakantieperiode. Een ontspannen periode voor de medewerkers, maar ook een hoop gepuzzel met planningen. Vanaf december zitten veel planners al met hun handen in het haar. Met deze gouden tips kun je als planner zorgeloos iedere vakantie door.

gezonde-ploegendienst-medewerkers
4 tips voor gezondere ploegendienst medewerkers

Ploegendiensten brengen niet alleen fysieke, maar ook mentale en sociale gevolgen met zich mee. Lees hier 4 tips voor vitale ploegendienst medewerkers.

online training rooster maken
E-learning
  • 1 dagdeel
  • Online
€ 99,00 (incl. btw)
E-learning Het maken van een personeelsrooster

Een goed en gezond personeelsrooster zorgt voor lagere personeelskosten door een optimale personeelsbezetting, hogere medewerkerstevredenheid en vitaliteit van de medewerkers. Tijdens deze training leer je hier meer over.