Test jouw kennis van burn-out preventie

Zelfroosteren

Zelfroosteren, ook wel bekend als samen roosteren of participatief roosteren, zorgt voor een efficiënte en flexibele manier van werken binnen een organisatie. De methode verhoogt de betrokkenheid, productiviteit, tevredenheid en duurzame inzetbaarheid van medewerkers, door hen inspraak te geven op werkdagen en -tijden. Deze roostermethodiek wordt daarom binnen steeds meer organisaties met succes toegepast.

De best passende personele inzet door zelfroosteren

Door zelfroosteren komt een efficiënte en flexibele manier van werken binnen het bereik van steeds meer organisaties. Onze ervaring is dat zelfroosteren veel impact kan hebben op een organisatie, het personeel en de huidige (plan)software, wat daarom vraagt om een goede voorbereiding. Ook is begeleiding bij het veranderproces belangrijk, want bij het invoeren van een nieuwe roostermethode spelen cultuur en gedrag een rol. Daarnaast zijn het creëren van draagvlak en de implementatie van goede software essentieel. Het invoeren van een nieuwe planmethode is dus een omvangrijk proces, waar Déhora veel ervaring in heeft en van A tot Z begeleiding in kan bieden. Wil je weten of en hoe dit in jouw organisatie zal werken? En wat de voordelen zijn van zelfroosteren? Lees dan verder.

Waarom zelfroosteren?
whitepaper bumpy road naar succesvol zelfroosteren

Wat is zelfroosteren?

Ten opzichte van andere methoden geeft zelfroosteren de individuele medewerker invloed op het ontstaan van het rooster. Medewerkers hebben bij zelfroosteren inspraak in hun werkdagen en werktijden, wat resulteert in passende roosters voor de medewerkers, afgestemd op zijn of haar situatie. Voor de werkgever geeft deze methode zekerheid dat alle gedefinieerde bezettingseisen worden voorzien door het team. Bij Déhora specialiseren wij ons ook in zelfroosteren. Wil je meer weten over deze methode of onze aanpak? Lees dan de whitepaper over zelfroosteren.

Succesvol kunnen zelfroosteren? Download de whitepaper

Een op maat gesneden aanpak

Het invoeren van een passende vorm van deze roostermethodiek is een proces dat voor iedere organisatie anders zal zijn en daarom een op maat gesneden aanpak vereist. De implementatie van zelfroosteren kan namelijk een behoorlijke impact hebben op organisaties. Hierbij geldt: een goede voorbereiding is het halve werk, maar deze vorm van roosteren is niet geschikt voor iedere organisatie en is afhankelijk van een aantal succesfactoren.

Om te bepalen welke kritische succesfactoren binnen uw branche en organisatie een rol spelen, is het uitvoeren van specifiek onderzoek een essentiële eerste stap in het proces. Voor organisaties die hebben besloten om de mogelijkheden van de zelfrooster-methodiek te onderzoeken, biedt Déhora een compleet pakket aan diensten en wij kunnen jouw organisatie begeleiden bij elke stap in het proces.

Wil je weten hoe zelfroosteren werkt?

Voordelen van zelfroosteren

De productiviteit stijgt 3 tot 8%

Het ziekteverzuim daalt 10 tot 25%

Het aantal overwerkuren daalt 10 tot 25%

Toename medewerkerstevredenheid

Werkaanbod exact afgestemd op de vraag

Toename van duurzame inzetbaarheid

Welke ondersteuning biedt Déhora?

ZelfroosterScan®

Dit onderzoek biedt snel en eenvoudig inzicht in twee belangrijke vraagstukken: is meeroosteren een passende oplossing en welke vorm van van deze roostermethodiek past het best bij jouw organisatie?

Ondersteuning bij een pilot & implementatie

Déhora kan ondersteuning bieden bij de zelfrooster-methodiek, de selectie en/of implementatie van de software en de begeleiding van de cultuurverandering.

Opleidingen rondom zelfroosteren

Tijdens de masterclass Zelfroosteren leer en ervaar je hoe je, met behulp van zelfroosteren, de organisatie, medewerkers en klanten optimaal in balans kunt brengen.

Laatste nieuws

interim-planner-inhuren
De nieuwe rol van de planner bij zelfroosteren

In veel sectoren heeft de planner een traditionele rol: hij is verantwoordelijk voor de dagelijkse planning en ad-hoc zaken zoals ziekte en verschuivingen. Zelfroosteren zorgt voor een nieuwe invulling van de rol van de planner. Dit heeft vaak een positief effect op de organisatie.

container scheepswerf
De voordelen van zelfroosteren in de industrie

Steeds vaker bevelen bonden werkgevers aan te sturen op flexibiliteit en zelfstandigheid bij hun werknemers. Zelfroosteren biedt hiervoor een oplossing.

8 tips voor zelfroosteren tijdens coonacrisis
8 gouden tips voor zelfroosteren in crisistijd

De huidige coronacrisis vraagt veel van de planners onder ons. Niemand weet namelijk hoe het werk er over twee maanden uit zal zijn. Vanwege de grote onzekerheid voor op de lange termijn en de constant veranderende omstandigheden, schiet het zelfroosteren voor een langere periode er nu bij in. Hoe ga je hier als organisatie mee om? In deze blog geven wij een 8 gouden tips voor zelfroosteren in crisistijd.

Wat zijn de 7 succesfactoren voor zelfroosteren?

Het zelfroosteren is nog steeds hot en dat is niet voor niets. Zelfroosteren beidt ontzettend veel voordelen voor zowel werkgever als werknemer.

whitepaper bumpy road naar succesvol zelfroosteren
Download whitepaper succesvol zelfroosteren

Het ASTER-model focust zich op gedragsverandering bij de medewerkers tijdens de overgang naar zelfroosteren. In dit whitepaper zal het ASTER-model uitgelegd worden aan de hand van praktische voorbeelden.

Meer weten?

Laat hier uw gegevens achter of neem direct contact met ons op voor al uw vragen of voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek.