Test jouw kennis van burn-out preventie

Wat is een jaarurensystematiek (JUS)?

Bij een jaarurensysteem of jaarurensystematiek (JUS), ook wel urenbanken genoemd, werken werknemers meer uren als het druk is en minder uren in tijden dat het minder druk is. Over de gehele periode werken werknemers gemiddeld het aantal uren dat contractueel is overeengekomen. De spreiding van het aantal te werken uren over het jaar leidt tot een evenwichtig arbeidspatroon. In het arbeidspatroon zijn zowel de te werken uren als de geclusterde vrije tijd duidelijk herkenbaar.

Jaarurensystematiek in overleg tussen werkgever en werknemer

Een jaarurensystematiek gaat uit van een totaal aantal werkuren op jaarbasis. Het arbeidspatroon kan de werkgever het best in overleg met de werknemer vaststellen. Het overleg is gericht op het bereiken van overeenstemming en vindt tenminste jaarlijks plaats. Het overeengekomen arbeidspatroon kunnen de werkgever en de werknemer in overleg aanpassen. Concreet inplannen blijft gewoon plaatsvinden via het bekende rooster.

Meer informatie?

Wil jij meer weten over de jaarurensystematiek / arbeidspatroon binnen jouw organisatie? Ons team van WFM specialisten staat u graag te woord. Déhora is al ruim 35 jaar marktleider op het gebied van WFM (workforce planning en management). Met onze brede kennis en ervaring begeleiden wij organisaties op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Wil je meer weten over wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Bekijk dan hier onze diensten.

Bekijk hier onze blog over de jaarurensystematiek voor meer informatie over dit onderwerp.